Bahan-bahan :
Pisang Sabah
Cara sediakan :
1.
Kupas pisang sabah dan
goreng sekejap sehingga bertukar dari warna asal. Angkat dan toskan minyaknya.
2. Lepastu, bolehlah start penyetkan pisang yang sudah digoreng
seketul-seketul tadi tu.Terpulanglah mau penyet guna apa. Yang penting penyet.
Saya guna bontot lesung batu yang dibalut dengan plastic yang bersih. Kalau
saya, saya suka penyetkan sampai nipis. Baru la rangup masa makan nanti. Siap
penyet, simpan.
3.
Bila tiba masanya mau
makan, boleh la goreng sekali lagi dengan minyak yang panas dan banyak. Goreng
sampai mencapai level kerangupan yang kamu suka.
Bahan Untuk Sambal :
1.
3 biji Tomato dipotong dadu
2. Cili padi 5 biji atau ikut suka la mau bubuh berapa banyak.
3. Bawang merah 3 biji
4. Bawang besar setengah biji potong dadu
5. Udang kering segenggam. Basuh dan rendam sampai lembut.
6. Daun basil seukupnya.
Cara masak :
1.
Panaskan minyak sucukupnya
untuk menumis.
2. Masukkan udang kering, dan tumis sampai sedang-sedang masak.
3. Dalam kuali yang sama, masukkan tomato, bawang merah, bawang besar dan cilipadi tadi. Tumis
sampai bahan-bahan layu.
4. Tumbuk bahan tadi dengan lesung batu. Blender pun boleh, tapi
macam kurang kick rasa dia. Masa menumbuk tu, masukkan sekali daun basil. Siap
untuk di makan dengan pisang penyet.
0 comments:
Catat Ulasan