Click and Donate

Jun 26, 2013

Jangan ingat kerja remeh itu senang

Bila terpaksa scan sendiri map besar gilak babas bersaiz A0..lepas tu scanner muat2 saiz A4 saja.
Mmg baru terasa betapa payahnya kerja budak2 kedai fotostate dan scanner.
Senget la, ada yg xterscanla.
Lepastu kena main cantum2 la pula supaya kelihatan mcm map asal.
Memandangkan sayani bukanlah org yg pakar menggunakan komputer, lagi2 software yang ntah apa2, saya usahakan juga. Demi Final year project.

Masalah dalam mbuat grid di map baru keluaran 2007 dengan merujuk gridline lana tahun 1982.
Mungkin bagi sesetengah orang, ianya bukanlah masalah besar dan xpenting.
Tapi bagi saya, penting juga la.
Risau kalau2 nnti sdh siap trace, lepastu lecturer tanya, 

yg ni kamu buat ikut grid yg saya bagi atau cmana?
Kamu ada buat grid dimap baru tu?
Cmana kamu buat grid tu?
Kamu yakin, ianya tepat?
Kalaulah di tanya soalan mcm tu.
Apala aku mo jawab..
Saya : Errr... saya main agak2 saja ni Dctr..
Dctr ;  Emm..saya pun agak2 juga ni mo bagi kamu markah.
haha~

Bertanya kawan2 lain..mcm2 cara dorang gunakan. 
Saya pula gunakan cara tersendiri sbb kedua2 map punyai scale yg sama.
Untunglaa...
Cuma tindihkan dua map..lama dan baru, dan buat garisan grid dan unjurka  garisan sampai ke map yg baru.
Gitu saja
Harap2 cara ni betullah..




Kalau mo ikut cara saya, silakan.kalau xsetuju cara saya, abaikan.
Apapun, terimakasih kerana membuang masa mbaca blog saya
Datang lagi  ;)

cLick IkLan uTk kEtErAnGaN LanJuT

Isi Mengandung

anak buah (1) anniversary (1) artis (4) cuti (8) e (1) eksaited (10) family (2) fieldtrip (6) gaduh (3) geology (4) gosok (1) honeymoon (1) ikan (1) ilusi (1) isteri (5) jawatan kosong (2) kemalangan (3) kereta (3) laporan (1) laptop (1) Lawak (4) midterm (1) Movie (2) nikon (1) pasar (1) perkahwinan (3) pinjaman (2) pregnant (6) PTPTN (1) puasa (1) resipi (1) sabah (1) solat (1) UMS (5)