Click and Donate

November 29, 2011

November 24, 2011

Kaciwa ni Jho

.........."Fieldtrip ke Simpang Mengayau Kudat dibatalkan"............

Aku percaya jiwa muda smua budak2 geologi harini bagai terLULUHAWA tatkala mendengarkan pengumuman jam 8am td di Foyer Sekolah Sains & Teknologi. Semangat kental mengalami SUSUTAN DARAT yg kronik. HAKISAN rasa menyebabkan terLAMINASInya kekecewaan dan kehampaan. Namun, PENGHABLURAN SEMULA  jiwa menyebabkan AGRADASI semangat bangkit semula hingga kepuncaknya. Tinggi..setinggi SHIELD VOLCANO.

Agak kecewa bila fieldtrip dibatalkan.Setelah melalui pagi yg meletihkan kerana menyiapkan Lab report semalaman. Tidur pun, tidur2 ayam jak. Seawal 6am bertolak dr rumah. Pemanduan 30minit ke UMS. Setelah menunggu sehingg jam 8.15am, dikhabarkan fieldtrip yg kami tunggu-tunggu dibatalkan berikutan masalah transport. Pakcik Driver Bas UMS mogok ka?
Oleh kerana itu, class harini dan esok akan berjalan spt biasa..
Sekian..

Lupakan kedukaan tu.Skang aku mo bgtau korang smua. Ktorg sudah dpt baju keparat koprat ktorang. 
Akan dipakai pd stiap hari rabu..
(Mo pakai hari2 pun boleh, kalau ndak malu)
Sayang owh duit RM85.
Tp xpa, baju ni blh pakai slama 3tahun pengajian.





Skang tunggu buku la pula...2 buku import dr Luar Negara..

November 23, 2011

I'm in the middle of Midterm



Hrni sja, aku tpksa btarung dgn 2 midterm.

8AM-10AM -    Kuliah Geomorfologi & Peta Geologi
11AM-1PM       Midterm ke-2 utk English
2.15PM -4PM   Midterm Geomorfologi dan Peta Geologi.

Otak aku ni dah lambat proses maklumat. Lagi2 dalam bab menghafal bhasa2 saintifik yg pelik2.Kadang2 tercampur pula dgn subject2 lain.Adoyay~parah...parah...Skarang baru tau, rupanya engineering lg senang dr kos yg aku amek skang ni..
[padan muka aku ] 

Awal gila aku tdo.(Bukan tdo sbnrnya, tp tertido)..Smpi masak untuk mkn malam pun x.Cian En Husband, balik kerja, xda masak lauk. Nasib la dpt husband yg xgarang. Dibiarkan aku tdo, subuh baru terbangun..
Hayooo~ xsmpt ulangkaji owh.. Midterm telahku jawab dengan berbekalkan data2 yg masih ada dalam kpala otak aku ni.Harap2 xda la virus2 yg p makan document dan data2 aku..huhu~


Tiba masa yg pnuh mendebarkan.Midterm English ..alhamdulillah boleh la jawab..
Midterm Geomorph...naudzubillah...~~
Dari aritu dah set dlm otak, soalan senang dan paling bikin panas, otak aku proses bahawa soalan dlm btk MCQ..[ sot !! ]

Tawakal ja lah.....spa suruh x rajin ulangkaji...Ulangkaji last minutes buat apa?..
Tanggunglah sendiri
Xpa...satu lagi pengajaran utk ko..Tija..

Dah..cukup, jom siapkan Lab Report Paleontologi pla..
Sok pagi akan ke Simpang Mengayau....Field Trip bsama budak2 Geology
Yeah~~..Jom kita mengayau

November 12, 2011

Watak Kamu di Facebook


Ni cuma pandangan peribadi aku.Jgn pula ada yg terasa.Pastu mo kecik2 hati.
Sebaliknya, Terimala hakikat..haha~
*sekadar gurauan*
Inilah watak dan perwatakan kamu.
Anda termasuk dari spesis yang mana satu??

REPORTER
Paling pantas menyebarkan berita yg terhangat dipasaran.Org lain blum tahu, dia dah sebarkan.Kadang2 berita khabar angin pun dia sibuk mo post d wall.


PENJENAYAH

Suka sangat tukar2 nama dan profile. Nama pula, mesti nama ganas.

MODEL
Profile pic selalu tukar.Dalam sehari, paling kurang, 2 kali. Siap dgn gaya kembung pipi, mulut dimuncungkan kedepan dan jari telunjuk di kedua belah pipi, sebelah pipi atau kedua-duanya sekali. Pastu suka share pic sndiri.Lepas upload, share.Pic zaman dahulukalapun dia share juga.Terbaeek lah!

PLAYGIRL / PLAYBOY
Tersangat rajin menukar relationship.Dlm seminggu tu, ntah brapa kali tukar. Bajet ko tu hot sangat la kan. Hakikatnya,....emm. Sengaja cari perhatian org.Dan mencari publisiti.Grow Up la budak oi. kalo ko xberubah, mak mertua pun xhengen la~ haha~

PELAKON TERKENAL 
Kekerapangmengupdate status adalah sgnt tinggi.Lum smpi 5 minit, update status lagi.Wah~keeeeelas koe Jah !!.

PENGGANAS
Suka sangat sebarkan link yg menakutkan.Pastu, ada pula unsur ugutan dalam tu. "Sebarkan pesanan ini kalau tidak, malang akan datang menimpa anda dalam masa terdekat"..Eee takotnya~ 

STALKER
Suka add org yg xdikenali. Dan stalk profile & pic org tu. Bila rasa2 berkenan, baru la tegur.Bila dah boring, unfriend. Macamtu saja..

KAKI GAME
Kenal xkenal, add saja seberapa ramai.Xpernahpun update status.Cuma penuhkan wall dan notifications org dengan giff & request.

PELAWAK
Slalu post, video, pic mahupun link yg buat org lain ketawa.

PENDAKWAH
Menyebarkan ilmu agama dan mengingati kematian. Menimbulkan kesedaran bagi penganut agama masing2. Pahala bg org yg menyebarkan ilmu dan dakwah ni akan sentiasa bertambah dan bertambah apabila di baca dan dipraktikkan oleh dirinya sendiri dan juga org lain.Alhamdulillah..

AHLI PERNIAGAAN
Suka post dan tag pic2 barangan yg diniagakan. Mereka yg dtg dr spesis ni, mmg berjiwa kentalan. Org dah remove tag, dia tag lagi..haha~sabo je lah..

BLOGGER CARI MAKAN
Yg ni pula, xsuka sangat update status.Tp akan sentiasa blogging dan menggunakan bbrapa aplikasi untuk update status kat fb, ttg entri terbaru di blog beliau. (Automatic entri terbaru akan dipostkan ke wall fb dia).Yg ni lagi teruk. Smua benda dia cerita kat blog, org lain blh baca.Lagi teruk . 
" Jika anda suka entri ni, sila click iklan nuffnang saya"
" Saya dah follow awak, follow saya balik"
[ aku dalam kategori yg ni ]

Sekian~

^^ v

November 11, 2011

TITAS yg bikin panas


Hampir 1 minggu cuti ni, otak aku xblh lari dr kerisauan tahap mahagandhi. Bukan apa pun..Assignment dan Midterm saja.. 
Tamadun Islam & Asia.
Buat Assignment & Powerpoint utk prsntation nnti.
Arghhh !!!!!
Banyak lagi benda lain aku mo pikir selain ko, wahai TITAS.
Nasibla TITAS tu grouping asgmnt. 
Smoga ahli kumpulan mberikan sepenuh komitmen dalam mnjayakan asgmnt & prsntation tu nnti.
Dan kita dapat Full Mark.
Wah !!!!

Cepatla abis PPIB Module
Bikin tekanan jak kamu smua ni
Org mo bcutipun xsenang. 
Next week...Midterm lagi.
[ Mama & Bapa & En Husband...doakan org dpt buat yg terbaek,k ]


Lain org, lain cara dia lepaskan tekanan.
 Cara aku?
Blogging & blogwalking la.

K la.Aku mo smbung buat asgmnt & Lab Report lagi ni.
Chayok-chayok~




---------------  RODGER & OUT   -------------






November 10, 2011

Lupa daftar 1 Kursus ??? Mampos la aku kalo camni

Ptg td, aku p terminal bas, ambik adik2 aku dan mmber dorang , Ida, Dilla & Haza, dr balik bercuti di kampung. Ladang Mostyn, Kunak. Kg halaman En Husband tercayang.(Sweet x?..haha..~ ^^)

Peruts lapaq, lantas aku bawa dorang singgah jap d Anjung Selera. 
(Sorry to Ida, Dilla dan Haza sbb paksa korang p makan, dan aku tlh rosakkan program korang ptg tu. Amanah dr abg korang utk bwa korang p makan.Peruntukan yg diberi, aku harus gunakan sbaik mungkin).. 

Matahari sudah terbenam.Tp lautan masih kelihatan dgn jelas.Begitu juga dgn Bandar kk yg dihiasi lampu neon.Bangunan Yayasan Sabah tersergam indah, masih utuh sprti dulu.
Oh~indah skali panorama pada waktu itu
.(..bikin panas sastera aku ni,...)

Adik aku sorang ni, merupakan senior kami d UMS. 
Jd cerita2 sikit la pasal plajaran dan modul2 yg aku amik.
Cerita punya cerita...
ttiba jantung aku mcm berhenti berdetak,
apabila aku xmampu jawab soalan dr Ida.
Dahla muka c Haza ni mengingatkan aku kpd sseorg yg menyakitkan hati aku.
Emosi terganggu skejap.
Adoyay~

"Kakak amik Pengantar Etika kah?
"Ndak la.Aku amik Etika dan Akhlak"
" Owh..yg satu lagi? Kakak amik apa?"
"Itu jak aku amik"
"Bukan ada 2 kah tu mau d ambik?"
"Hah??"


Hah sudah~~..
Darah manis aku yg pada mulanya memenuhi muka tiba2 surut.
Surut xtau smpi mana.
Badan aku rasa sejuk smacam.
Pucat.
Mamposla aku kalau gini. Xdaftar 1 modul lagi.
Cmanala aku amik exam ni nnti.
Xcukup syarat.Jam kreditpun xcukup mcm org lain.
Habis
Punah
Musnah


Xsabar mo balik rumah, refer balik Prospektus.
Smpi jak rumah, trus cari buku yg d maksudkan..


Adoy~cmana mo rotate ni...

Fuh !! Nasib la..UC rupa2knay amik sem 2 nnti.

Kesimpulannya..aku selamat..Rupanya aku amik Etika dan Akhak & Teknik dan kemahiran belajar.
Ingatkan aku xda daftar modul tu..
Ni la ni. Petanda mo nyanyuk.
Benda senangpun boleh lupa.
Haisy~
Lega
Sem depan, amik UK pula.
(Emm kena tnya senior la ni, apa modul yg senang lulus dgn jayanya)

Ole2 dr Kunak. Tq Mama Mertua ku. I luv u  ^^.
24,25 & 26 Feb kmi balik ya Ma.Harap2 xda kuliahla msa tu..huhu~

Promote sikit : Mama Mertua aku sangatla rajin orangnya. Dr aku blum kawen dgn anak teruna dia, dr tu la kami mengamalkan sistem barter. Haha~Hantar2 barang. Udah kawen ni, lagila rajin mama mertua aku ni. Beruntugnya dpt mertua penyayang, baik hati dan rajin camni.
Akulah Menantu Pertama
Kamu ada???
haha~

November 05, 2011

Geli x geli??

Korang pernah x, bila tgk satu pic atau lebih, pic tu akan menghantui korang.Dan akan selalu teringat.Aku ada bbrapa di sini.
Bila2 ja teringat pic2 ni, leher aku rasa mcm gatal-gatal la pula,
Telinga aku rasa mcm penuh bulu,
 tekak aku  loya.


Teling anjenk penuh kutu..eeee~

dalam matau ada ulat

Payudara berulat (Ni pic edit photoshop). Pic yg ori, buruk sangat.

Masalah kesihatan berkaitan otak yg kronik.Kepala berlukan dan dihurung ulat.Yayks!!

Anniversary

Photoshoot d blkang rumah..haha~ [ 6 Nov 2010 ]

Pakaian Tradisi Brunei

Lepas akad Nikah  [ 5 Nov 2010 ]


Genap stahun ;)
Tq to my Ex-bf sbb tinggalkan aku utk bsama gadiz yg lbh lawa
dan tq Ex-gf hubby aku sbb tinggalkan dia masa dia susah dulu untuk ko bsama dgn lelaki kaya spt yg ko mau.. Kitaorang sangat2 bahagia skarang..Genap stahun dah kawen.Kenal dah 11 tahun..
Alhamdulillah ;)
[ Ko ada?? xda kan~]
haha~

Friday

Jumaat yg best.Datang U amik Midterm Paleontology. 
Pastu dr minggu lepas dah janji ngan geng2 group TITAS utk buat perbincangan sikit.Satu persatu sms mengisi inbox ku. Masing2 xdapat dtg. Minggu sblumnipun xdpt datang jga.
Agak sedikit kecewa gak aku.
Tp apa blh buat....kita ni manusia saja.
Sepatutnya aku dah balik kg arini.Tp memikirkan komitmen tu, aku batalkan ja.
Nasib la mmber sorang ni bagi komitmen yg penuh.Diapun telah korbankan masa dia utk join perbincangan td..
Tq beb..


Ok cukupla pasal tu. Nnti xpasal2 kuar pula darah manis aku ni.huhu~
Tension cr bahan mo buat asgmnt, aku rodger2 Officemate. Lama xjumpa, so inila masanya.
Tq Kak June sbb tumpangkan BMW merah tu dan Kak Ida, tq sbb ceritakan pengalaman dasyat apabila terlibat dalam kemalangan keretapi langgar Lori Minyak aritu.Alhamdulillah Kak Ida terselamat atas ketangkasannya melompat dr pintu yg tinggi, dan disambut oleh sorang balak ensem..hehe~
Terbaeeeek~
Syukur Alhamdulillah Allah selamatkan semua org.

Tiket Kak Ida 

Tiket bertarikh hari kejadian tu. Tragedi Oktober

Lunch @ RCH Karamunsing. Kak June sdg menghayati makanannya.


Kemalangan yang dimaksudkan




November 03, 2011

Kau Sindir Aku Ya?...Owh xpa~xpa~...

Esok Midterm Paleontology. 
Start kul 8am.
Percentage ilmu yg masuk dlm otak udang aku, cuma 15%
Ergh !!!
Tgk tv jap, buku ku biarkan berselerak dlm bilik.
Agak lama juga aku habiskan masa tgk tv.
Agak2 otak dah stabil sikit, baru  semangat mo study tu meningkat.

Masuk bilik..
Aku rasa tersindir bila tgk Tiger sdg "membaca buku" yg aku buka td.
Wah~menyindir nampak??~

Kalaula Tiger ni manusia, mungkin dia akan jd manusia yg bijak.
Sbb, bila2 masa aku bentang dan teraburkan kertas2 aku masa buat Lab Report, masa study..dia msti join skali.Duduk atas kertas. Pastu tgk tulisan dan lukisan aku.
(Aku xpasti samaada dia memuji atau pun mengejek kerja2 aku tu)
























Apa2pun, Tq Tiger sbb xkoyak rabakkan kertas dan buku2.
Lagi2la Buku Library ni.
Mampos aku mengganti nnti.
Harga buku lagi mahal dr belanja makan aku sebulan.

November 01, 2011

koe tanya, aku jawab

Org Malaysia ni mmg peramah. 
Terutamanya Jiran kita la.
Jiran ni kadang2 terserempak ditempat-tempat lain, dan akan mengekalkan sifat alam mesra dia tu.
Smpi kdng2 tanya soalan pelik2,yg dia sudah tahu dan jelas sangat jawapannya.
(Saja, menunjukkan keramahannya )
Tp masih juga  mo tanya.Jumpa org loyar buruk , moody dan xmesra alam, inilah jadinya :
Soalan sengal, jawapanpun sengallah xD


SITUASI  :  Jam 6 petang, baru abis kelas.Baru matikan enjin kereta.
JIRAN  :     Hek'eh..baru abis kelas?
AKU  :         xla, saya baru mo p kelas ni. Dah lambat ni.

SITUASI  :  Sedang jemur kain pagi-pagi.
JIRAN  :     Awalnya bangun, Jemur kain ka?
AKU :          xla makcik.Saya sedang main sepak takraw ni.Xmo join?

SITUASI  :  Sapu sampah di halaman rumah
JIRAN :      Wah rajinnya...sedang sapu sampah ka?
AKU :         Xla makcik.Saya sedang sikat rumput-rumput ni.Biar kemas sikit.

SITUASI :  Dah kahwin setahun, tp belum ada anak.
JIRAN :     Kamu belum ada anak lagi ?
AKU :         Eh~ ada dlm peti ais tu~ saja xnak tunjuk kat makcik.

SITUASI :  Siram bunga dihalaman rumah
JIRAN :     Siram Bunga Jah?
AKU :         Mana ada.Tgh siram kubur ni

SITUASI :  Baru masuk kereta, mo keluar.
JIRAN :      Mo keluar ka Jah?
AKU :         xla makcik.Saja ja mo duduk dalam kereta.Takut nnti makcik calarkan kreta saya ni.

SITUASI :  Jogging
JIRAN :      Weyh Jah~Jogging ka?
AKU :         Xla makcik.Anjing tgh kejar saya ni.

SITUASI :   Tgh study di halaman rumah
JIRAN :      Study ka Jah?
AKU :         Xla, tgh check kertas ni.Manala tau ada anai-anai.

SITUASI :   Kedai Runcit, beli makanan kucing
JIRAN :       Beli untuk kucing ka Jah?
AKU :         X. Untuk husband saya.Dah lama dia mengidam nak makan Whiskes ni.


Emm~logik xlogik soalan dan jawapanni. Korang tentukan sendiri.





Tempoh Honeymoon telah tamat




Walahweyh~~!!!
Tu la....
Org lain tgh sibuk study
ko sebok plak kehulu-kehilir
Enjoy
Tgk Tv
Online
Karok
Kan dah menyesal
Kalau bijak sangat tu, xpa la jugak




Midterm Basic Geology 1 sudah dilalui pagi td.
Tgk soalan..
Sentap jo!!!!
30% tueeee~~
Dah la aku ni English xbrapa nak okey
Tetiba aku rasa haus, telan liur berulang kali.Tekak jadi kering
Perut kenyang, jadi lapar.




Bila tgk soalan, aku simpulkan bahawa soalan tu lebih kepada Geomorphology + Geology
Wah~tgk mmber lain dapat jawab dgn penuh keyakinan.Especially, Fatin la.(Kan Fatin??)..hahaha~
Kelebihan bagi korang yg otak masih fresh dan xda komitmen lain + tinggal dlm kolej.
Nyesal xstudy trus dlu.Tu la, gedik sangat mo kerja masa muda2.
Skarang..
amek kaw !!
Dah tua bangka, baru mo belajar.

Fossil @ ODEC....U lain ada??

Xpa Tijah. Ni pengajaran utk ko.
Apa2pun, yg penting, aku lega bila Prof bgtau Project dibatalkan dan akan digantikan dengan Final Exam.
Yahoooo~~
Jumaat, Midterm Paleontology lagi..
*glup*


cLick IkLan uTk kEtErAnGaN LanJuT

Isi Mengandung

anak buah (1) anniversary (1) artis (4) cuti (8) e (1) eksaited (10) family (2) fieldtrip (6) gaduh (3) geology (4) gosok (1) honeymoon (1) ikan (1) ilusi (1) isteri (5) jawatan kosong (2) kemalangan (3) kereta (3) laporan (1) laptop (1) Lawak (4) midterm (1) Movie (2) nikon (1) pasar (1) perkahwinan (3) pinjaman (2) pregnant (6) PTPTN (1) puasa (1) resipi (1) sabah (1) solat (1) UMS (5)