Click and Donate

Januari 31, 2011

Kes Peterporn: Ariel dihukum penjara 3 tahun 6 bulan

Penyanyi Peterpan, Ariel atau nama sebenarnya Nazriel Ilham dihukum penjara tiga tahun enam bulan kerana tuduhan penerbitan video lucah dengan Luna Maya dan Cut Tari. – Utusan

DSNR isi inbox e-mail Patik.

Dato' Sri Najib Razak (DSNR) menghantar email kpd patik&member2 lain. Patik yakin, smua pun dah dpt e-mail ni.emm~rasa mcm mo reply plak. Reply dengan masalah yg terdapat d Sabah. Mintak agar PATI tu d hantar balik ke negara asal. Patik sangat2 xberkenan ngan mamat2 PATI yg dahla menumpang d negara kita yg terchenta ni, blagak samseng plak.Aish!!...Mo cari rezeki d negara ni, buatla cara mo cari rezeki.Jgn buat kacau.Aik?Ni sesi luahan perasaan atau apa ni hah?..haha~

Robot Mengesan Pembohongan

Arini, patik akan cerita sal Robot Mengesan Pembohongan plak.Jom Baca~jom baca~

Adalah sorang iR ni yg sgt2 runsing akan perangai anak lelakinya yg selalu balik lewat malam.Bila kena tanya, anak tu akan jawab yg dia baru balik dr kelas tambahan. Dari itu, tercetuslah idea iR utk mencipta robot yg boleh kesan penipuan. Setiap kali penipuan/pembohongan dikesan, robot tu dengan pantas akan menampar si penipu tu.

Bila robot tu sdah siap, maka dengan bangganya iR tu pun show-off sket d living room rumahnya sambil makan cekedis mami.Agak lama jugala menanti ketibaan anaknya tu.Jam 2pagi,kelibat anaknya kelihatan dan tanpa ada kesabaran yg tinggi,iR tu trus bertanyakan soalan rutinnya

iR : "Kamu dr mana ni?"
Anak : "Ada kelas tambahan td dedy"
Robot : ''PANG!!' (Sound efek menampar la tu)

iR : "Nak, robot ciptaan dedy ni spesel sket,dia boleh detek siapa2 yg menipu.Skang ni, kamu cakap dgn jujur, kamu dr mana?"
Anak : "Maaf dedy, saya baru habis menonton movie d rumah kawan"
iR : "Tgk movie apa?"
Anak : "Khurafat"
Robot :"PANG!!"

iR : "Ha tipu lagi!Ckp betul2"
Anak : "Maaf dedy, saya tgk porno"
iR: "Kamu ni, kecik2 dah gatal.Kamu mo jd apa bila besar nanti hah?!Perbuatan kamu ni betul2 memalukan dedy.Masa dedy kecik dulu, dedy xpernahpun buat mcm ni!"
Robot :"PANG!!"(menampar Ir)
Suasana menjd hening seketika...

Isteri iR masuk ke living room sambil lenggang-lenggang nangkung.

Isteri iR : "Huh, sama saja kelakuannya, ke mana akan tumpahnya kuah kalau tak ke nasi? Bagaimana pun sememangnya dia anak awak... "
Robot : "PANG!!" (Menampar isteri iR)
Semua terdiam...



Januari 29, 2011

Ergh!!! Kembalikan Document ku!!

Document penting terDelete & Recycle Bin sdh di kosongkan?Document penting plak tu.Aish~Cmana mo buat ni?Jgn risau, ragu, gundah gelana dan bermuram durja.Patik ada jalan penyelesaiannya.Sebelum tu, sila bank-in 3juta ke akaun patik.haha~ (joking)~Tp kalau ada yg mo bank-in free2, bule ba.Bule ba kalo kao.haha!

Cara-Cara Dapatkan semula File yg terpadam :

1.Tuan hamba musti ada komputer & laptop.(Mesin taip xboleh lar)
2.Download software Undelete Plus ni.
3.Lepas donlod, silakan mencari semula file yg hilang tu.


*Pesanan penaja :
Patik tidak akan bertanggungjawab sekiranya terdapat kerugian,kerosakan pd komputer/laptop semasa tuan hamba menggunakan atau mendownload software tu.

Terjah Kampung Halaman Patik

Wah!~Punya siok (best) dpt balik kampung sendiri.Jauh dr kota yg menyesakkan jiwa.Semalam patik bertolak dr rumah yg patik diami bersama suami sejak bbrapa bulan yg lalu sejak mendirikan rumah tangga.Semalam juga, kami mbawa haluan masing2.Opss~bukan divorce ya.Palis-palis (simpang malaikat 44).En Asben ke Beluran,tgk projek wiringnya d sana.Patik pula d beri kebenaran utk balik kampung.Yeyeh!Malas mo ikut asben p Beluran.huhu~

Pagi td, patik sempat ronda2 kampung halaman patik.Capture bbrapa pic dgn malu2..haha!..Amik pic dr dlm kreta, sbb malu org tgk ;) . Ni pic d sebelah pagi, insyaALLAH, kalu sblah ptg xhujan, patik akan keluar lagi.Oleh kerana jalan agak sesak, patik memilih utk pergi tempat yg agak lengang utk operasi ini.

p/s Sorry kalo kualiti pic xmemuaskan.Patik bukanlah Photographer Profesional...Banyak lg kena belajar nih.

Kalo tuan hamba dtg ke pekan Sipitang,inilah dia benda pertama yg mbuat tuan hamba tertanya-tanya.Apa yg ada d tengah2 roundabout tu? Tu la kembayau..haha~!Apa tu kembayau?Tanya Cik Google la.

Kilang SFI .Kilang Palpa dan kertas tertua d Sabah.Xdpt amik pic dalam Kilang.Pak Guard telah menghalau patik.


Sempadan Sabah/Sarawak.
Mercu Tanda Kg Pantai. (Gasing Warisan)
Fenomena yg biasa dilihat di jalan menghala Sindumin/Tenom..Trailer2 balak.



Pekan Mesapol.Kira2 7 km dr Pekan Sipitang.Lot kedai d pekan ni terbakar beberapa tahun yg lalu dan pekan ni sedang dalam proses dibangunkan semula.

Pemandangan dr Tunggul Tinggi




Jalan Naparan

UPDATE : Emm~xsmpat merayau sambil megilai2 d pekan Sipitang.Kul 4 ptg td gerak balik ke rumah di Putatan.Skang ni, santai2 d rumah, tggu asben on the way balik ke sini.

"We Are Sabahan BloggerMania (WSB)"


Finally patik sudah jumpa satu lagi port yg sesuai utk melepak2..haha~Patik telah mendapat pengiktirafan sbagai sorang lagi budak hingusan dalam dunia blogger.

WSB dapat patik jejaki melalui blogger lain yg berasala dr Sabah (mcm patik)..Dari sana, patik jejaki pula melalui Facebook WSB, dan seterusnya patik diheret pula ke Blog WSB .Maka denga itu, patik terjebak untuk mendaftar tanpa paksaan dr siapa2.

Apa2pun, tq to WSB, kerana mengUp kan trafik patik..ngehhee~

Januari 27, 2011

My SilkyGirl & My Gangster

Salam smua (sambil hulur tangan),,Malamni patik akan menghidangkan mata tuan hamba dgn pic dua org anak buah patik yg sememangnya jd hiburan dan jd teman patik bertekak.Mmg best.Dania Maisarah si mulut becok dan Muhammad Darwisy si gangster.Let's Cik Kiah Bebeh!~

Yg ni, Dania Maisarah..sgt obses ngan kaler pink,sandal dan bag..So,kalau terfikir mo bwa dak ni p jalan2, sediakan duit yg cukup untuk beli benda2 yg patik sbutkan tadi.

Pic yg patik amik semalam.Kecik2 dah pkai mekap.Patik sndiri pun jarang sgt mengenakan mekap.Mmg budak2 skang ni, gedix.huh~

Lepas mekap muka sndiri, patik, bonda dan ayahnda patik jd mangsa,utk d mekap.Emm agaknya Dania ni bakal2 jd mekap artis.haha~




Muhammad Darwisy...tadaaa~~..inilah dia gerangan Anak Buah Patik..yg pating gelarkan Gangster..Tgk jahitan d telinga beliau.


Jahitan dibuat bukan setakat suka2 sja taw.Ni la akibatnya, apabila membiarkan kucing kelaparan merebut makanan yg d makan dak ni. Salah dak ni juga,makan bread sambil baring kat pewot kuceng...
Berita tlinga anak buah di jahit mnyebabkan patik ponteng kerja sblah petang semalam.huhu~Sapa xsyg anak buah wei.


Januari 26, 2011

Statue Trademark

Patik percaya, semua pernah tgk benda ni kan?Tp, tahukan tuan hamba semua, apa yg ada d sebalik Statue Trademark ni??Xtau kan~~Meh patik eksplain melalui pic d bawah.


Ni yg biasa kita tgk
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Dan yg ni, kita xbiasa tgk..Auww~seksi you!

Januari 25, 2011

Wajah siapa di Kayu itu??

Salam dan hai kpd readers belog patik yg tersayank..huhu~Maaflah, sejak kebelakangan nih,patik busy sesangat.Mengalahkan YB yg mo buat pilihan raya.

Entri kali ni, patik mo cerita sal pokok kayu yg satu ni.Patik sendiri bersama akak, abg ipar dan anak buah menerjah lokasi yg di maksudkan.Dekat jak ba, Tamparuli. Memang rasa pelik.Depan mata, mmg xnampak apa pun d kayu tu.Bila tgk melalui kamera, nampak plak wajah org.Tgk dekat xnampak.Tgk dalam jarak lebih 3 meter, mmg jelas muka org.

Aish! Mmg kuasa Allah xda sapa yg mampu tandingi.Pati pown malas mo mbebel banyak, bazir air liur jak.Korang tgk la sendirik pic yg patik sempat amik ni.

p/s
Sorry, kualiti pic agak kureng.Di ambik dgn kuasa kamera enpon Nokia Xpressmusic 5800 /3.2megapixel



Keratan Akhbar tentang misteri kayu tu

Lokasi yg dimaksudkan

Perhatikan betul2...nampak ke xnampak...siapa x nampak~~~~hihi~


Abg ipar yg bertindak sebagai Driver

Akak patik yg bertindak sebagai pelakon extra


Januari 20, 2011

Khinzir biri-biri





Laa~patik ingatkan kambing sja ada dr spisis biri-biri.Khinzir pown ada rupanya.Bila tgk lama2...comey plak vavi-viriviri nih.Rasa cam mo cubit jak muncung dan tlinga dia tuh.Hahaha~
(eeee yucks!)

Harap2,xda la pihak yang xbertanggungjawab gunakan bulu vavi ni utk buat baju ka, slimut ka, pengelap kaki,carpet,sejadah..

Patik sempat menemuramah Vavi ni dan mendapatkan sedikit info dr beliau:

Nama Saintifik : Mangalitsa
Nama Samaran/Glemer : Wolly Pig
Mangalitza(UK) Mangalica (Hungary)
Ukuran Badan : Bulu kerinting sama cam kambing biri-biri,saiznya agak besar sket
Tempat Lahir/Kg Halaman : Dataran tinggi Austria-Hungary

Harga Diri : 0.45kg (1 pound)= RM 290


Sumber : Encik Google

Januari 19, 2011

JOM GEGAR BLOG

Org join kontes...patikpun mo join buat kali pertama sejak bgelar blogger hingus-hingusan.Patik
MeLINKkan post Incik Ben Ashaari sambil mengopy balik bait2 lirik dr belog beliau.

Sapa leh join ?? Sapa saja asal ada blog ... tak kira baru atau lama... okeh ?

Jom mulakan...

  1. Letak header BEN ASHAARI BLOG
  2. Tajuk : JOM GEGAR BLOG dan linkkan ke entri ini ..
  3. Tinggalkan link di ruangan komen entri ini .. TOLONG ..TOLONG .. TOLONG .. tinggalkan sekali saja.. nanti termasuk berkali lak..

Tu jer... Tarikh tutup ? Malam esok !! Esok malam.. Tomorrow nite .. Gud nite ... Terima kasih .. Jangan lambat.. lambat tak dilayan .. Segala airmata tidak dilayan .. okeh ?

1Malaysia.com pengganti Facebook?



Disebabkan kekecohan Facebook akan ditutup, maka dengan itu, banyak pihak berusaha untuk menggantikan Laman Sosial Terpopular tu.Termasuklah 1Malaysia.com. Aplikasinya lebih kurang sama seperti Facebook juga.Bezanya cuma diasaskan dr rakyat Malaysia.

Xsabar rasanya patik mahu mencuba hasil kerja rakyat Malaysia.Bukan mahu mencari kekurangan, tapi mahu melihat kekreatifan yg ada pada rakyat mesia ni.jom baca

sign up here : 1Malaysia.com

1malaysia.com setanding Facebook?

Percaya atau tidak, CASO Sdn Bhd menjadi salah satu syarikat tempatan yang bermatlamat bersaing dalam membangunkan laman web sosial.

Ketua Pegawai Teknikal syarikat ini, Tan Yew Hong berkata mulai sekarang orang ramai dapat menikmati tawaran setanding laman sosial lain dengan mendaftar di laman web 1malaysia.com.

Laman sosial yang mula dibuka kepada umum pada 12 Januari lalu merupakan laman web sosial yang dibangunkan oleh tujuh anak muda berusia 26-32 tahun, termasuklah Yew Hong dan Ketua Pegawai Eksekutifnya, Ezran Baharum.

“Kami cuba bina laman ini sejak 2008 dan ia tiada kaitan dengan laporan kononnya Facebook akan ditutup. Kami tak tahu menahu pun tentang itu. Semuanya berlaku secara kebetulan,” katanya.

Menurut Yew Hong, sepanjang membangunkan 1malaysia.com, pasukannya banyak memberi tumpuan kepada kandungan dan fungsi berbeza dengan laman sosial sedia ada.

Mengetengahkan konsep feel like home (seperti di kediaman sendiri), Yew Hong yakin laman web ciptaan anak Malaysia ini mampu menarik perhatian masyarakat tempatan dan dunia memandangkan keunikan aplikasi serta ciri-ciri istimewa yang ditonjolkan.

“Kami ambil masa yang agak lama untuk siapkan laman web sosial ini kerana memikirkan ciri-ciri yang boleh membuatkan orang ramai mendaftar.

“Hasilnya, laman ini wujud dengan ciri interaktif selain menampilkan persembahan lebih mantap dan menarik,” jelasnya.

Walaupun 1malaysia.com yang menggunakan versi Beta ini masih lagi di peringkat percubaan, namun pasukan ini sentiasa mengembangkan aplikasi yang ada ke tahap yang lebih baik.

Salah satu keistimewaan yang akan dinikmati pengguna adalah dari segi kesempurnaan dan kepantasan ketika melayari laman web ini.

“Setakat ini kita ada lapan pelayan yang bertapak di Malaysia. Kami yakin ia mampu memberi pengalaman baru kepada mereka yang gemar melayari laman web seperti ini,” katanya.


sumber:mstar online

RM74,000 bertaburan di lebuh raya


Wah~ bayangkan duit bertaburan d jalanraya.Pastu kebetulan tuan hamba berada dilokasi tu.Adakah tuan hamba akan mengutip duit tu?atau abaikan saja?Slalu tgk dlm filem, duit btaburan, pastu orang ramai berebut2 kutip duit tu.Kejadian ni bukan filem..tapi betul2 berlaku.Duit syiling sebanyak RM74K.Wow!banyak tu~~Semua yg kutip tu, lelaki.Pempuan xda ka?haha~

Sumber : Berita Harian

REMBAU: Sebahagian daripada RM74,000 wang syiling bertaburan di tengah lebuh raya selepas sebuah pacuan empat roda yang mengisi wang itu dalam sebuah tong besar terbalik di Kilometer 244 Lebuhraya Utara Selatan (PLUS) di sini, semalam.

Dalam kejadian jam 3 petang itu, sebuah Toyota Hilux dipercayai milik syarikat mengedarkan wang syiling kepada premis perniagaan di Melaka, terbabas sebelum terbalik ke tepi jalan akibat dirempuh sebuah kenderaan lain.
Mereka kebanyakannya penunggang motosikal meletakkan kenderaan mereka di tepi jalan dan mengutip syiling 50 sen, 20 sen dan 10 sen itu dengan memasukkannya ke dalam topi keledar, plastik serta beg yang dibawa.

Keadaan itu menyebabkan polis dan petugas PLUS menutup laluan itu selama lebih 10 minit bagi mengelak mereka dilanggar kenderaan lain, sekali gus menyebabkan kesesakan serius.

Januari 14, 2011

AF9 adalah yg terakhir



AF?? Apa tu? Aletrnative Frequency ka?..Mustahil xtahu.Tu la Akademi Fantasia.Start April ni, AF akan memekik lagi d speaker tivi masing2. AF Musim ke-9 ni merupakan yg terakhir..Kenapa?

"Pengurus Saluran Astro Ria, Azlin Reza Azmi, berkata keputusan menamatkan program itu dibuat kerana Astro mahu meneroka format baru untuk diperkenalkan kepada penonton mereka. "

Emm~mmg sesuaila sangat.Rakyat patik pun bosan sbb tiap2 tahun...sama saja.

Semuanya patik ambil dr Berita Harian k.Terusakn membaca.Membaca amalan mulia.

Keputusan tamat program kerana Astro mahu teroka format baru

KUALA LUMPUR: Program realiti Akademi Fantasia (AF) musim ke-9 yang bakal memulakan siarannya April depan akan menjadi program AF yang terakhir.
Pengurus Saluran Astro Ria, Azlin Reza Azmi, berkata keputusan menamatkan program itu dibuat kerana Astro mahu meneroka format baru untuk diperkenalkan kepada penonton mereka.
“Setiap yang bermula pasti akan berakhir. Begitu juga dengan AF. Bagaimanapun keputusan untuk menamatkan program ini tidak ada kena mengena dengan kritikan yang sering dilemparkan serta rating yang semakin jatuh," kata Azlin ketika ditemui pada majlis sidang media di sini, semalam.

Mengenai desas desus mengatakan komposer dan penerbit terkenal dari Indonesia, Erwin Gutawa, bakal menjadi pengetua AF musim baru itu, Azlin enggan mengulas perkara berkenaan.

Bagi musim kesembilan ini, AF akan memperkenalkan uji bakat menerusi dalam talian bagi memudahkan peserta, memandangkan sesi uji bakat dijalankan di dua lokasi saja pada kali ini, iaitu di Kota Kinabalu, Sabah dan Kuala Lumpur.

Peserta yang berminat bolehlah memuat naik klip video persembahan mereka di www.akademifantasia.com.my mulai hari ini.
Lapan juara yang dilahirkan menerusi program diperkenalkan sejak 2003 ialah Vince, Zahid, Mawi, Faizal, Mila, Stacy, Hafiz dan Shahir.

Pulangkan~seliparku



Al-kisah~ adalah satu kampung ni..nama kampung ni kampung Fenin Lalat.Di kampung ni orang ramai idup aman dan bahagia. Dalam kampung yang aman ni... ada la sorang laki ni. Nama dia Ali(nama sebenar). Ali ni orang gila kat kampung ni. So... ramai la yang pandang slag kat dia. Ramai la yang suka memainkan dia.. nak dijadikan cerita...

Pada suatu hari... si Ali ni gi la masjid nak semayang jumaat... ey... ni educated nyer orang gila tau... semayang tak tinggal. Contohi lah dia ni. Sedangkan orang gila pun semayang... korang yang siuman ni pun semayang la gak ek... ok, sambung citer.

Lepas si Ali ni semayang jumaat, dia nak balik la kan. So... masa dia nak balik tu tetiba dia tengok selipar jepun kesayangannye dah takdek. Aper lagi... mengamuk la dia...

Tanpa segan silu dia pun pegi la dekat mikrofon masjid tu lalu dia pun berkata: "kepada sesiapa yang mencuri selipar aku, baik ko pulang cepat.!!!!!!!... "

Semua orang menjadi takut... ye la... orang gila kan... memacam dia buleh buat. Buatnya dia tetak anak bini orang kang... ha... naya.."kepada sesiapa yang curik selipa kesayangan aku tu... baik ko pulang cepat. Kalau tak aku akan buat seperti mana ayah aku buat!!!" lalu orang yang curik tu pun pulang la balik.

"nah la bang... gurau jek"

Tapi Ali memandang nyer dgn muka yang serius... muka macam nak makan orang gitu... haa... lalu budak yang curi selipa dia tu pun blah tanpa memandang ke arah Ali... takut la tue... lalu tok imam pun menegur Ali dan bertanya; "kalau dia tak pulang apa yang akan kamu lakukan..?? apa yang ayah kamu lakukan..??" dengan suara dan wajah yang slamber..Ali pun berkata

"saya balik kaki ayam la tok.."

Penjual telur yg terlampau


Di sebuah pasar tradisional.

Pembeli: "Dik, telur sekilo berapa?"
Penjual: "Telur ayam atau telur itik?"
Pembeli: "Telur ayam."
Penjual: "Telur ayam biasa atau ayam kampung?"
Pembeli: "Ayam biasa."
Penjual: "Yang tempatan atau yang import?"
Pembeli: "Yang tempatan."
Penjual: "Yang tempatannya mahu yang dari Ipoh, Kuala Selangor atau Tampin?"
Pembeli: "Yang Ipoh lah... " (Sambil terlihat kesal).
Penjual: "Mahu yang Ipoh Pusat, Barat,Timur, Utara,atau Selatan?"
Pembeli: "Adik nie jual telur atau nak jalan-jalan?"
Penjual: "Maaf kak, saya penjual mee rebus kat sebelah. Kebetulan yang jual telur pergi makan. Saya disuruh berbual dulu dengan pembeli sampai dia datang.

Mary..c kuda Lumba



Pada suatu hari yg tenang..seorg suami sedang relaxs sambil duduk
makan chocki2... ..tiba2 dtg si isteri membawa tudung periuk...
PANG!!... .diketuknya atas kepala si suami

si suami yg terpinga2... ..bertanya... .. "Aper hal ngan awak nih... .kenapa awak ketuk kepala saya??Nak mampos?

si isteripun menjawab:-
"nah! awak tengok nih... .sambil menunjukkan secebis kertas yg tertulis nama... .'Mary'... .si isteri tentula menyangka si suami mempunyai kekasih lain yg bernama Mary... .

Dgn tenang si suami menjawab... . ooo... .itu nama kuda yg saya bertaruh semalam... namanya Mary... ..si isteri
pun aga kpuashati ngan penjelasan suaminya..terus menyambung kerja di
dapur dan membetulkan tudung periuk yg telah berlekuk akibat hentakan kuat ke kepala suaminya.


Selang seminggu berlaku ketika si suami sedang rehat2 makan chocki2 seperti selalu... . PANG!!!... .kali ini dengan lebih kuat lagi!... .si suami pun bertanya... .aper hal plak awak ketuk kepala saya kali nih ... dengan selamba..si isteri menjawap... .

"kuda awak telefon!!"... .

P/s: Lain kali nak tipu bini tu cariklah alasan yang lebih selamat

Januari 13, 2011

Curang & BaLa



Sakit Belakang
=============
Satu hari di klinik swasta... Kudut datang berjumpa doktor untuk
mendapatkan rawatan sakit belakang.
Doktor: Apa hang dah buat dgn belakang hang ni?
Kudut: Saya keje syif malam. Bila saya balik umah saya kat tingkat 3 pagi tadi, saya dengar bunyi bising kat dlm bilik tido saya. Saya
saspex ader org dah tido dgn bini saya. Saya tgk pintu balkoni saya terbuka. Saya berlari ke situ, jenguk ke bwh dan nampak sorang lelaki kelam-kabut lari sambil pakai baju dan seluar dia... pas tu saya trus angkat peti ais saya dan campak kat lelaki tu. Tu yg sakit belakang sampai skrg ni, doktor.
Tetiba, Chet meluru masuk ke bilik rawatan. Keadaan Chet nampak serius seolah-olah baru lepas dilanggar kereta,
Doktor: Uih! Pesakit yg saya tgh periksa ni nampak teruk. Tapi hang lagi dasyat aku tgk... . apa dah jadi?
Chet: Saya dah lama menganggur. Ari ni ari pertama keje baru saya. Tapi saya lupa set alarm semalam dan pagi ni saya dah terlambat. Tgh saya berlari ke stesen bas sambil pakai baju dan suar saya, tetiba je ada sebijik peti ais hinggap kat belakang saya, doktor!
Kemudian, Chot masuk ke bilik doktor tadi. Keadaan Chot lagi teruk daripada Chet dan Kudut. Doktor terkezut bewak...
Doktor: Hang pesal lak ni?
Chot: Saya ada kat dlm satu peti ais. Tetiba jer ader org campak peti ais tu ke bwh dari tingkat 3, doktor!!!



J
oM tERai JaWaB tEkA-tEki

Salleh nak ke Mall untuk membeli barang. Oleh kerana Salleh tidak mempunyai wang dia meminjam dari 2 orang rakannya, Imran dan Shahrul. Masing2 memberi pinjam sebanyak 50 ringgit. Ini bermakna Salleh mempunyai RM 100.

Lantas Salleh membeli belah di Mall dengan duit RM 100 itu Setelah berpusing dua tiga kali Salleh ternampak satu barangan yang menarik minatnya iaitu satu set meja beserta lampunya. Harga set itu adalah RM 97. Setelah membayar set tersebut Salleh pulang.

Sampai dirumah Salleh memberitahu rakannya bahawa dia telah membeli satu set meja yang berharga RM 97. Salleh berjanji akan membayar balik dalam 2 atau 3 hari lagi. Kemudian Salleh memberi Imran dan Shah masing2 RM 1 dan RM 1 lagi Salleh simpan. Ini bermakna Salleh berhutang dengan mereka adalah RM 49 masing2.

Apabila wang Imran sebanyak RM 49 dicampur dengan wang Shah RM 49 jumlahnya adalah RM 98. Dan apabila dicampur dengan RM 1 milik Salleh jumlahnya adalah RM 99
Dimana hilangnya RM 1 yang diperlukan untuk mencukupkan jumlah RM 100 yang dipinjam oleh Salleh..
Sama2 kita fikirkan..

cLick IkLan uTk kEtErAnGaN LanJuT

Isi Mengandung

anak buah (1) anniversary (1) artis (4) cuti (8) e (1) eksaited (10) family (2) fieldtrip (6) gaduh (3) geology (4) gosok (1) honeymoon (1) ikan (1) ilusi (1) isteri (5) jawatan kosong (2) kemalangan (3) kereta (3) laporan (1) laptop (1) Lawak (4) midterm (1) Movie (2) nikon (1) pasar (1) perkahwinan (3) pinjaman (2) pregnant (6) PTPTN (1) puasa (1) resipi (1) sabah (1) solat (1) UMS (5)