Click and Donate

Oktober 28, 2011

Mermaid di Thailand??????


terbaeeeekkkkkk~~~~

Jgn xpcaya, sejak Thailand dilanda banjir, Mermaid pun muncul. Berjemur dibawah panas terik. Dengan mengenakan Crown yang dipinjam dari  koleksi Miss Phuket zaman Cambrian (Seusia dgan Trilobite)Bra kaler klabu, beli d 1B...Paling mahal...rambut dia la.haha~ Hot gitew~ auww~






Oktober 21, 2011

What?? Pregnant ???!!!!

............."Weh ! Sudah ada ka? Knapa  lambat?Xready kah?"...........

5 November ni genaplah annvsry yg pertama buat kami ;) Smua sibuk tanya, bila mo ada baby? Kalau ikutkan aku mmg mo sgt ada baby. Tgk org dukung baby masing2, jiwa aku terganggu sikit. Jiwa meronta, hati menangis..Haha~boleh pula mcm tu kan? Rezeki belum sampai lho, apa mao bikin.  Lu duduk diam, suda la. Itu kerja Tuhan, lu sibuk sangat apasal ? - emo skejap -

Sudahnya, lain pula yg pregnant. 
Nokia XpressMusic 5800.
Ya~handphone aku pregnant. Sehinggakan housing boleh pecah.Xmampu menampung pertus dia yg semakin memboyot. Tpaksa ikat ngan Rubber Band supaya perut xterdedah dan kandungan xmengalami keguguran yg dasyat.
So sad~~~~




Huduh kan hp aku? Org skang ni paling koman pun pakai BB (Broadband, Biri-Biri, Balan-Balan, Bluberry, Blackberry). Xpun iPhone atau Samseng Samsung Galaxy S Huh~rabak poket mo beli.Menggigil aku kira duwet.
Mahal  tueee~


Belum terlintas dalam hati untuk memiliki hp baru. Sayang owh. Walaupun hp ni agak usang dan oldskul atau dalam bahasa yg best "agak ketinggalan zaman", aku masih mahu gunakan hp ni. Ada sentimental value. Hp ni merupakan hadiah dari En Boyfriend ( masatu laa... skarang dah jd En Husband..Alhamdulillah). 
Tq Hubby ^^  
Hadiah semasa aku d sem akhir,  masa buat Diploma dulu.

Tu dia. Kembung. Ntah brapa bulan uda ni.
Beli housing baru yg murah dan battery baru yg xbrapa murah.


Weh ! Lawala..Beli Housing konon. Bajet mo 2kar sndiri. Skali smpi rumah, xda pula screwdriver kecik. Hah sudah~..Tpaksa la minta tolong Amoi di kedai nnti.Haiyaaaa~
Battery lama dan baru bergandingan.

Oktober 17, 2011

Lab Report Geomorfology "siap"





Malam ni, semangat membara mo siapkan 2 Lab Report.Geomorfology dan Paleontology..Tp nampaknya,Tiger, kuceng aku yg macho+ pemalas, yg keseluruhan hidupnya dihabiskan utk tido ni menghalang aku untuk meneruskan niat aku yg murni tu...(Alasan)..Aku pun xtau la.Tiger yg kedot ni suka sngt ngan benda yg bernama kertas.Lagi2 kertas A4 yg baru, xda tulis apa2.Masih Suci....Tp satu benda yg dia paling takut adalah....basikal aku....Sanggup xmakan sbb takutkan basikal.(Tempat makan dia aku letak dkt ngan beskal?

Sekian~

Oktober 15, 2011

Ajal yang tidak di sangka dtg menjemput


video
Credit : Gauray Patidar 

Percutian sebuah keluarga besar di India pada July 2011 rupa-rupanya adalah hari terakhir untuk mereka bersama tiga ahli keluarga (Chhavi, Chandrashekhar & Mudita)  apabila telah dihanyutkan arus deras (kepala air) di Patalpani Waterfall  dan dua lelaki yang turut dihanyutakan arus, terselamat. Tempat tu mmg cantik sangat. Ketinggian air terjun tu mencecah 150meter tinggi. Patalpani juga merupakan salah satu daripada pusat tumpuan para pelancong kerana keindahana waterfall itu sendiri. 


Bila tgk video2 mcm ni, mmg xdapat dipertikaikan lagi kekuasaan pencipta kita semua. 

Oktober 13, 2011

Digital Compact Camera @ Lens saja?

Ergh~ guey jd binggug sih.Mo beli Digital Compact Camera @ upgrade ja DSLR yg sdia ada dgn membuang sedikit duit untuk Lens yg baru? DSLR yg agak old style,old model, old town..Tp so far, utk takat "menembak" suka2..kira ok la.Lgpun, aku bukannya pro pun..Walaupun hampir brtahun "menembak" bsama Nikon Model D3000, aku masih lagi dalam proses pembelajaran dlm dunia photography ni. Masih belajar apa itu apreature, iso bagai,Kira ni salah satu drp hobby aku la konon.Stakat ni, aku berpuas hati dengan jenama Nikon.

Ingat mo beli Compact Camera saja.Senang mo bawa kehulu kehilir.Tp sayang pulang DSLR ni.Stelah berbincang ngan En Husband, maka dengan itu, atas persetujuan bersama, dan kata putus telah dicapai.

" BELI  LENS "

Lantak la korang mo cakap apa.Pedulik la aku bawa Camera yg bapak besaq p Lab. Utk lab report, rasanya cukupla sekadar gunakan lens standard 18-55.Hahaha~ Kamera handphone aku  xblh harap.Baru amik 10-20 pic, battry kong..
Biiiiiiiiiiiikin Panas !!!!
(Minta beli baru)


Oktober 12, 2011

Lab Geomorfologi & Peta Geologi dan Odec

Spt biasa, inilah masanya untuk blur2.Agaknya imanginasi tu agak kurang..Tu pasallah aku rasa sukar sikit dalam bab buat2 peta ni.(Peta d bantal la yg paling senang mo buat).Last aku buat benda alah ni, masa amik PMR dlu.Lama gilak udah tu ging.Lagipun dulu, belajar basic seja.

Amek kawwww!!! 


Lepas blur2 tu, tiba2 pla trasa mo p Odec.Dlu pnah pegi, thun 2007 ngan budak opis. Tp masatu pantai Odec spt masih under construction lg.(Skangpun mcm under construction juga..haha~). Xtau mo ajak siapa, Yan & The Gang la jd mangsa aku. Memandangkan smuapun blur, ada baiknya releasedkan tension tu dgn tgk2 pantai dlm UMS ni.Slalu dgr jak senior sebut Odec2.Kalini, kitorg p sendiri ke lokasi yg dimaksudkan.Berbekalkan kamera Yan + Nokia 5800 aku yg cedera parah, bbrapa pic sempat di ambil.


Ni jak???..hahahaha~tgh tunggu Yan upload..

V
V
V
V
V
V
V

(Baru Upload) Credit To Yan


















Tq Geng...(Fay,Ain,Kya & Yan) ^^

Oktober 07, 2011

Sabahan di Sabah & bahasa Sabahnya

..ndak..
...buyuk...
...sandi...
...ngam..
..kilik-kilik...
...siring...
...miring...
...sumpak...
...palui..
...tesisip..
...tejungkang..
...mihir...
...bikin panas...



Apa barang tu? Mcm nama makanan sja ni. Ni lah dia antara bahasa yg biasa di dengari di Sabah dan agak luarbiasa bagi Non-Sabahan..huhu~belajar-belajar la kamu cakap Sabah.Ndak juga kena buyuk nnti. Masa kerja dlu, ada juga mmbr ni berhabis-habisan belajar bercakap cara Sabahan. Suka2 ja hati letak "Ba", dan mmberi penegasan kpd  huruf "K" dan "H" utk stiap perkataan yg mengandungi huruf tu di depan mahupun belakang....haha~Very Funny..

Tp xpa.Usaha  lagi.Confirm xsmpi 1 sem korang d Sabah ni, msti campin suda kamu cakap Sabah. Biasakan diri.Biar lidah kamurang tu karas bila bailk negeri asal.





Sidut Seput

"......Sidut Seput......"

Adoyay~sampai skang ni kalau teringat mmg hati ni rasa mcm digeletek2 pula.  Penangan words of the day dr Prof Sanu. 2 kali sebut, dua kali juga  la salah.Benda yg dia mo sebut tu sebenarnya Siput Sedut.Tah caman blh tertukar pula suku-kata tu.

Masa class Paleantologi pagi td, Prof sdg explain ttg trochospril coiling dan mmberikan contoh hidupan seperti "Sidut Seput". Haha~Lawaks Tahap 1. Tp Prof mmg best la.Wlauapapun terjadi, kuliah ttp dijalankan spt biasa. Prof juga merupakan mantan Dekan SST. Jgn xtau.
(Prof, nnti bagi saya markah lebih ya)

Oktober 05, 2011

Lab Report

Nah! Amekkaw! Evry Week ada Lab Report (ala~sama la mcm dulu2, time wat Dip.Macam xbiasa~)


Baru start buat Lab Report.Nasibla aku buka FB. Ada juga faedahnya kadang2.Aku terbaca wall coursemate yg mengeluh, Lab Report dia lum siap.Menggelabah aku trus.Rupa2nya Lab Report aku pun lum siap juga.Matay~! Nasib la class pagi ni dtunda kepagi esok. Class bermula jam 11am dan berakhir jam 5pm.Pastu, sambung lagi meraikan hari-hari Terakhir Ameng berstatus Bujang.

Salah satu yg terkandung dalam Lab Report aku.Buat Keratan rentas berdasarkan Peta Topografi






Oktober 04, 2011

Civil Engineering Vs Geology

"........Penghijrahan dari Civil Engineering ke Geology memberikan impact yg besar kepada saya. Tahap ke'blur'an dalam paras bahaya......."

Bila hitung balik, sudah 5 minggu aku bgelar maharajasiswi UMS. Wah! Nda(tidak) rasa ba. Selalunya, time gini poket penuh.Duit gaji Jo! Selama 3 tahun ni, asal hujung bulan, telan liur jak la jawabnya. Utk tidak membebankan, PTPTN telahpun ku apply dengan yakinnya. 
(Harap2 proses pembayaran balik nantipun akan aku jalankan dengan penuh keyakinan).

Banyak benda baru yg aku belajar dalam Geology ni. Isnin lepas, Lab kedua untuk Lab Geologi Asas 1. Kami dminta utk lukis balik batuan.Hah? Biar betul?..Kalau masa ambil CE dulu, asala cakap sal "Lukis" saja, mmg terbayang segala T-Square, Bofa Set,Board,...Auto-Cad...Tp utk Geology, smua tu xda.Lukis jak la manual.Mcm biasa.Mcm budak2 skolah melukis tu.Adoyay~ Sudahla jemari aku ni keras melukis, cmana la agaknya rupa paras lukisan aku tu nnti.
(Akan aku upload kemudian)

Ni lah dia antara batuan yg akan dihafal dan dilukis..








Ni baru sikit.Ada berpuluh,ratus, ribu dan juta lagi ni. Aku rasa, otak aku pun kena format balik dan upgrade memory.Huhu~

cLick IkLan uTk kEtErAnGaN LanJuT

Isi Mengandung

anak buah (1) anniversary (1) artis (4) cuti (8) e (1) eksaited (10) family (2) fieldtrip (6) gaduh (3) geology (4) gosok (1) honeymoon (1) ikan (1) ilusi (1) isteri (5) jawatan kosong (2) kemalangan (3) kereta (3) laporan (1) laptop (1) Lawak (4) midterm (1) Movie (2) nikon (1) pasar (1) perkahwinan (3) pinjaman (2) pregnant (6) PTPTN (1) puasa (1) resipi (1) sabah (1) solat (1) UMS (5)