Click and Donate

Februari 29, 2012

Lecturerku Artis

Entah knapa la aku ni suka sngt membandingkan atau lebih tepat lagi menyamakan lecturer aku dengan mana2 artis, personaliti tv mahupun watak2 dalam cartoon. Mungkin itula cara untuk aku ingat nama dan wajah mereka.


Td masuk kuliah Hubunan Etnik.Muka Lecturer macam Rashidi Ishak yg kurus dan rambut yang jarang di bahagian depan..huhu (Bukan mengutuk, k)






Prof Felix, ajar Geologi Struktur, suara dia sama mcm penyampai berita TV1, Farid Ismeth Emir.Prof paling membahagiakan untuk sem ni. (So far).Tahap kepekatan Sabah dia mmg tepu.Tepu abes~~ Yg pnting, wlaupun uda beruban, muka dia masih muda wo.


Prof Sanudin, sentiasa mengungguli carta sbg Lect yg Islamic sikit. Bila jak ada org call masa dia sdg mengajar, dia akan jwb dlu pastu offkan trus hpn dia.Dan sejak sem lalu, apabila kuliah mencapai masa 75minit  dan keatas , class akan sedikit bising.Smua sudah xbminat utk teruskan sesi pmbalajaran.Xpcya, tgkla Jumaat ni.Class bmula jam 8am.Jam 9.15am korang akan dengar soseh2 d belakang class.Pastu smua uda xcsntrate kcuali mereka yg btul2 mahukan ilmu itu disampaikan sehingga kul 10am.


Prof Shariff  the Golfer pula mcm muka ada satu sultan, aku pun xtau apa nama Sultan tu.

Lecturer lain?No komen~.

Februari 28, 2012

Lagu & Memory

Bila dgr sja lagu2 lama, scra automatik otak aku flash back balik segala memori yg pnah terakam disaat lagu tu femes kononnya..Sprti aku terjerumus kemesin yg mbawaku kembali ke masa lampau. Time masih budak hingusan lg, masa tu la suka dgr lagu2 yg kononkan paling hot la masatu.Padahal englishpun main ngerambang jak ni.Salah sebut pun, yakin jak.Bikin malu betul.

Boys 2 Men,
911
A1
All For One,
Az Yet, The Boyz
Backstreet Boys
98 Degree
The Moffats
M2m,
TaTu,
Vanilla Ice  
N'Sync
S Club 7
Hanson
New Kids On The Block
KC and JoJo

Haaa~amek kaw.Kalu mo tau lagu2 pakcik2 dan makcik2 ni, kamu iutiub la sndirik.Mls aku mo upload.Buat penat aku  jak.Sudah la esok class dr kul8 smpi kul 5.
Hahaha~

Kamu tgk la pakaian, dance mahupun pesen rambut masa tu.Ada mcm balung ayam, ada mcm pokok krismas, ada mcm badut sarkis.Weh! Macam-macam.Ktawa smpi kuar air mata aku tengok bah.Tp yg kagumnya, dlm vid dorangtu juga ada trend yg diguna pakai shngga kini.Ajaib kan?Cth shuffle dlm vid Vanilla Ice -Ice-ice baby.  . Mmg lawak bagi aku.

Februari 25, 2012

Cuci Mata & Cuci Poket

Subuh td dlm jam 5am, aku gerak ke terminal Bas KK-Tawau, di Inanam utk jemput En Husband yg baru balik dr Tawau. Weh 2 hari aku hidup membujang skejap. Seronoknya Sabtu ni sbb xda lg Ko-Kum yg terpaksa aku hadiri mcm sem yg lalu.Dapatlah atur masa bsama fmly dan dapat rancang percutian Sabut dan Ahad.Wah bestnya~

Tghari, p cuci mata di furniture store.Ada yg aku berkenan dan akhirnya poket En Husband ku cuci juga skali.hehe~Tq En Husband ;p . Otway balik dr furniture store yg terletak di Kg Pengalat Besar Papar tu, agak hairan juga knapala pergerakan trafik agak perlahan.Owh~ada Expo rupanya.Sempat singgah utk servis kereta burukku ni dan mengisi perut ku yg semakin cute ni. Btul2 berhadapan Restoran Sri Keningau, ada Autoshow..Em apa lagi, budak2 gila kereta dan sound system masing2lah showoff kereta dan sound system masing2. Ada yg mungkin mencecah puluhan ribu ringgit semata2 untuk kereta tu.Eee mbazir.Tp bagi yg minat, duit bukan persoalan.Yg penting adalah kepuasan.

Niat di hati mmg mo snap bbrapa photo tp xbwa kmrala pula.Kmra teponpun xdapat pakai.Xtau p mana suda button cmra ni.Tercabut.Korang tanya En Gugel la.Mana tau dorang ada upload.

Februari 24, 2012

Yuran Oh Yuran


Yuran sem ni belum ak bayar.SMP pun baru diupdate.Dr smalam aku tgk brapa yg harus aku bayar utk sem ni.Wah, RM960 jak? Bagos~bagos~ Mungkin betulla cakap Alan.Kena tolah yuran kolej kediaman.Sbb aku NR skngni..

2 Buku Terbitan UMS dengan harga RM26



Seperti dijangka, Prof.Dr Sanu tetap jalankan kuliahnya walaupun masih di minggu pertama. Bdasarkan pengalaman pertama masuk kuliah dia sem lepas, aku p juga la kuliah wlaupun liat.Piqa sms tnya ada klas @ xda.Akupun xtau, sbb xda apa2 ancntpun dibuat.Assume jak la ada.

Smpi kuliah.Tunggu dlm 10 minit.Weh betullah.Mmg Prof sdah setat kuliah dia dgn pnuh semangat.Xrugi aku dtg arini. Mcm biasa ak akan ambik posisi paling depan dlm bilik kuliah.Sbb kalau ak duduk belakang, mmg bcerita ja sma org sblah.Xkosentret mo study (konon2la tu)..Tmbahan lg aku ni rabun.Kalau xnampak, otometik pndngaranpun xbrapa jelas.Nah! tpksala duduk paling depan.Xtau mo wat apa, hponpun trtinggal dlm krta buruk aku.Tgk2 jak la Anis dan Didi yg duduk d sblah.Weh dorang uda beli buku Stratigrafi & Asas Mineralogi Optik.Aku mo juga ba.Tanya harga, wah boleh tahan.

Lepas jak kelas, ak p la library cari buku tu.Mmg ada, tp plajar lain dah pnjam.Em kalau uda d pinjam, sah2 la sudah abis sem baru dorang pulangkan.Asyik renew jak.Bila aku pertimbangkan balik, elok sgtla aku beli guna baucer. Sbb kalau cuma mengharapkan buku dilibrary, kebarangkalian untuk aku meminjam buku yg dimaksudkan amatlah tipis.

Last-last beli jak la.Dua buku ni bernilai RM76...aku tmbh cash RM26 sja la.Tu la yg aku maksudkan dgn 2 Buku Terbitan UMS dengan harga RM26. Jgn salah faham..hehe..

Februari 23, 2012

Sopink xpayah pakai duit

Jam 8mlm,aku membuat gerakan solo, mencari bookstore yg  menerima baucer buku utk aku belanjakan.Tpaksa p sorang2 sbb En Husband, balik Tawau.Ayah angkat dia meninggal.Aku xleh ikut sbb kuliah sem ni baru jak bermula.

Ambik bakul,pastu blur..xtau mo beli apa.Novel?Eee~xsuka baca novel skangni.Agak lama ada d Popular Centerpoint.Staff d sana pun balik2 tgk aku..Dgn bakul yg kosong, aku ke bhgian buku2 dan patah balik ke bahagian alat-tulis, ..Pastu ke bahagian buku lagi..dan begitulah...rasanya cukup 7 kali tawaf.Mmg xda idea mo beli apa.Weh tinggal 5 minit g, dorang mo tutup kdai.Kutip jak la apa yg dirasakan penting.Yg ni jak pun, sudah habis RM50.Babai baucer RM50



Baki baucer RM150 lagi akan digunakan bila btul2 ada keperluan.Beli buku yg Lect suruh.Kalau ada di library, xyah la beli.Ftostate ja.Mo beli, RM50,ftostet baru belasan ringgit..Bagus lg gunakan utk beli kertas A4 bnyk2.Cnfm perlu sangat2.

#najibtolongbagikamibaucersetiapsemktq#

Februari 21, 2012

Semangat Berabis





20 Februari 2012
Mcm biasa, di awal sem, semangat ke kuliah mmbara2 mcm magma.Boleh2 pla aku tanya diri sendiri knapa alarm tpon aku bunyi awal2 pagi.Ya la kan,lama btul cuti ni.Astagaaaaaa~ada kuliah rupanya.xsempat buat bkfst.Jam 7.15 baru gerak dr rumah.Nasib uda pindah rumah, dekat sikit sma UMS.Jd xla tlampau menderita mcm sem lepas.Derita sbb terperangkap dalam kesesakan lalulintas. Sem ni mmg hebat.Smua klas aku bermula jam 8am,so far.Kecuali khamis la.Haiyaaa~mcm ndak kecukupan tu cuti taw.Mo tambah lagi, boleh?...kutamparkolajulajunnti




21 Februari 2012
Hari kedua masuk kuliah.Lepas hntr adik2 aku balik Kg CD dan Kg E, p la kelas dgn penuh smangat.Smntra lecturer lum smpi, cek duwet di Nuffnang dlu.Wah! Alhamdulillah.Pastu baru buka FB.Alamax!Xda klas pula taw.Apa lagi, balik la.Ngam2 mama&bapa otway p rumah aku.Ada urusan mbeli-belah di KK, bfore dorang ke Tanah Mekah lagi Jumaat ni.Aku mo mbeli-belah dgn baucer RM200 ni, tp xtau mo beli apa.Smalam p CP,tutup suda Popular.Lambat sbb p Perdana Park lagi...xpa, 31March juga tarikh luput baucer ni.Banyak lg masa.


Soal baucer ni, mmg banyak btl cerita.Dari survey yg aku buat sndiri, mungkin dlm 70% pelajar pmpuan dan separa pmpuan gunakan utk beli novel.kan?kan?kan?..Memandangkan aku ni bukan dtg dr populasi yg gemar baca novel, mungkin aku terkecuali la.Haha~Baucer aku masih lagi bernilai RM200.Belum bekurang.Last2 aku beli barang utk anak buah jak la ni.Supaya dia lagi rajin belajar di Tadika PASTI tu.Alhamdulillah, ABC & zikir munajat dia sudah hafal skang ni.Xlama g, pandai sudah membaca.Cepat la ko besar Dania.Jd Ustazah.Dapat join Ustazah Pilihan ;p

Februari 17, 2012

Kecewa (Sikit Ja La)



Result dah kuar.Agak kecewa sbb apa yg disasarkan tidak dapat dicapai dengan jayanya.Pointer xsampai 3.Ergh~!!..Xpernah2 aku dapat pointer bawah 3.kaciwa berabis.

Mungkin ni la perbezaan belajar bila sdah tukar status ni.Dulu urus diri sendiri saja.Ni mo belajar, urus rumah, sdiakan itu dan ini utk En Husband. Banyak bendalah.(Alasan jak tu,padahal pemalas ni).

Tp xpa, redha.Allah telah bagi aku En Husband yg bagi aku peluang utk smbung belajar (walaupun umur agak terbabas sikit)..haha~..Syukur alhamdulillah.Lepas ni, aku akan lebih berusaha.InsyaAllah.

Isnin ni dah start sem 2.Yeah,harap2 aku rajin la sem ni dan sem2 yg akan datang juga.Rajin2 belajar supaya xpalui mcm skrang ni ya Tijah..haha~

Februari 14, 2012

Borneo Mail 8 February 1994

Masa baru pindah ke Quaters ni, aku mengemas2 dan jumpa benda ni.Borneo Mail.Eksaited aku membelek dan baca berita yang terkandung didalamnya.Agak2 brapa usia korang masa tu.Time ni mo election. Smua berkempen.Dan masatu juga, PBS masih pembangkang lagi..






Sipitang..kampung halamanku

#sapamobelinewsniakujualmahalmahal#

Pon! Pon ! Pon! Pon ! ...Pooooooondannnnn~

Wall Fb aku dipenuhi dgn pic pondan2/mak nyah jadian.Geli hati tengok.Kadang2 Bikin Panas, kadang2 bikin geli.Yaks.Ni lah diantara pic tu.Sediakan mata anda.Boleh tgk sebelah mata atau dua2 mata. Ada ku kesah?







Februari 10, 2012

Husband & Wife Day

.....14 February......

 "Dan janganlah kamu mengikuti apa yang kamu tidak mempunyai pengetahuan tentangnya. Sesungguhnya pendengaran, penglihatan, dan hati, semuanya itu akan diminta pertanggung jawabnya". (Surah Al-Isra : 36) 

sah2 la ramai sangat yg mo sambut.Terutamanya pasangan yg bercinta, kalau yg dah kawen ni, xsambut sangatpun.Aku lg sedih, sejak cple ngan husband ni, xpernahpun sambut Valentine.Pelik juga masa tu, Bf aku ni dr spesis apa smpi xmo smbt valentine.xromantic langsung.At leaste bagi la coklat ka..bunga xmo la.xsuka sangat bunga2 ni.Tp stelah dijelaskan kenapa dan mengapa, dan disertakan bukti, Masya-Allah~...aku sudah terpesong rupanya.Tq En Boyfriend (masatu la), kerana mengambil langkah bijak membimbing aku,  wlaupun masatu lum sah suami isteri lagi.huhu~

Mmg xperlupun hari2 tertentu meraikan hari kasih sayang ni.Knapa?Hari2 lain, xsayang kah?..Tapi, kalau ada satu hari utk menghargainya, apa salahnya.Mcm birthday,kita sambut kan?Kenapa?Lu pikir la sendiri la.Tp mestila kena pada tempatnya.Aspek utama yang dilihat adalah dari sudut pandangan Agama yang dianuti. Valentine ni, bukan sejarah agama Islam.Bagi korang yg bukan beragama islam, it's up to you la.Entri dibuat sekadar untuk saling mengingatkan kepada sahabat2 Islamku kerana ini adalah tuntutan agama ;) #jangan mengencangjho#

Aku Like sangat2 cadangan  MB Kelantan , Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang mencadangakan agar sambutan Hari Valentine digantikan dengan sambutan Hari Suami Isteri oleh umat Islam.So maknanya, yg sah saja la dapat sambut.Yg xsah tu (Belum nikah), p la nikah, baru blh sambut.Haha~





Sejarah Valentine's Day
Terdapat pelbagai sumber yang berbeza-beza menceritakan tentang asal-usul Hari Valentine. Yang nyata, tidak satu pun memberi kebaikan kepada kita sebagai umat Islam dan hamba kepada Maha Pencipta. Sedarkah kita, salah satu sebab kewujudan Hari Valentine ini adalah kerana kejatuhan kerajaan Islam di Sepanyol pada tarikh tersebut. Manakala orang yang menjadi dalang kepada kekalahan itu adalah seorang paderi Kristian, Saint Valentine. Lalu, 14 Februari 1492 dinamakan Hari Valentine dan  dianggap sebagai hari kasih sayang kerana Islam dianggap sebagai agama yang zalim. Bukankah dengan menyambutnya, kita sendiri menghina agama kita yang suci? Kejinya jika kita begitu!
Antara sejarah yang lain pula menyebut, Hari Valentine diambil daripada nama paderi Saint Valentine atas kesungguhannya mempertahankan hak para tentera di zaman pemerintahan Claudius II untuk berkahwin. Ini kerana, semasa Claudius II memerintah kerajaan Rom, beliau menghalang tentera-tentera Rom untuk berkahwin kerana pada pendapat beliau, mereka akan lebih kuat dan tabah untuk berperang jika masih bujang. Namun secara senyap, Saint Valentine telah melakukan upacara pernikahan dan ini mendatangkan kemarahan Claudius II. Lalu, paderi itu dihukum gantung pada 14 Februari 269 Masihi.
Sumber : iluvislam


cLick IkLan uTk kEtErAnGaN LanJuT

Isi Mengandung

anak buah (1) anniversary (1) artis (4) cuti (8) e (1) eksaited (10) family (2) fieldtrip (6) gaduh (3) geology (4) gosok (1) honeymoon (1) ikan (1) ilusi (1) isteri (5) jawatan kosong (2) kemalangan (3) kereta (3) laporan (1) laptop (1) Lawak (4) midterm (1) Movie (2) nikon (1) pasar (1) perkahwinan (3) pinjaman (2) pregnant (6) PTPTN (1) puasa (1) resipi (1) sabah (1) solat (1) UMS (5)