Click and Donate

Mei 24, 2011

Scribd


Hadoi..~apa barang pula Scribd nih?Memandangkan pengetahuan aku agak suam2 kuku ttg IT ni, aku trpaksa rajin2 click dan mengodek2 barang yg dinamakan Scribd ni.Yg aku ingat, dulu Lecturer pernah bagi module melalui Scribd. Jd, aku membuat kesimpulan bahawa Scribd ni berfungsi untuk pengguna.. share segala jenis dokumen.

Ada main Follow2 la pula.Walaupun aku langsung xupload apa2 dokumen,Follower tetap ada.Aik?Akupun rasa pelik.

Aku sedang memikirkan, dokumen jenis apa yg berfaedah untuk dishare dalam Scribd aku ni.Harap2 bermanfaatlah utk semua.Hehehe~

Contoh : QS

Mei 18, 2011

Fairytale-cargo.blogspot BIZ INFORMATION

Aku try2 main google Blog aku.Skali jumpa pla yang 1 ni. Biz information ttg blog aku?Huh~Apa barang nih?!

Latihan Industri (L.i)

Huh~ramai suda pelajar2 IPT yg dtg mempraktikalkan diri di opis ni.Meriah btl, smpi xmuat opis.Tpaksa la dorang pandai2 sendiri..cari tempat duduk.

1 ,Autocad dari ABM,Sabah
2 Civil, dari KYS, Sabah
5 Electrical dari IKBN, Sabah
1 Civil dari UMS,Sabah
1 Electrical dari UMS,Sabah
1 Civil dari UITM,Shah Alam

Teringat pla masa aku LI di Shah Architects + Oma Architects Sdn Bhd bsama sorang lagi mmber dr Poli KK. Praktikal selama 6 bulan. Huh..mmg nebes masa tu.Autocad pun, tau sikit2 seja.(Itula, kna suruh p kuliah, mengeskep seja,baru ko rasa~!). Mo ke Opis tu, aku kena naik 2 bas.Masa tu, parents aku baru saja kena transfer ke Sipitang.Sebelum tu, aku dan family mmg tinggal di Quaters Pusat Latihan ,LIGS di Tuaran tu.Lepas dorang kena transfer, aku dan abg aku yg masatu sedang praktikal SESB di Sepanggar juga terpaksa menumpang rumah cousin di Telipok yg masatu masih menuntut di UMS.(Huh~smua masih belajar lagi.Masa tu juga, smua masih slim2 lagi.Hahaha~)

Log book kena tulis hari2, lain lagi report book.(Terima kasih kpd Kak Wan, sbb sign log book aku setiap minggu) Ceh,~Banyak btl kerja.Masa tu,mmg aku xda elaun.Smua perbelanjaan, sendiri tanggung.Paling best, kena kasi angpow juga la time perayaan tertentu.Untuk menjimatkan kos, maka, setiap hari aku akan bangun dan masak nasi goreng dan ikan goreng.(Kesian kan?).Kadang2 staff belanja.Hehehe~

Balik Poli, ada pula sesi interview bsama Lecturer.Aku interview dgn En Rodzan, bekas IR JKR,merangkap Lec ajar module Kejuruteraan JalanRaya. Nasib la En ni sempoi berabis.Interviewpun mcm cerita kosong dikedai kopi jak ni.(Tq En Rodzan).

Sudah kerja ni, rasa rindu pula saat2 masa belajar dulu.Rasanya pada usia ngam2 27tahun ni, masih belum terlambat lagi untuk meneruskan pelajar ke peringkat yg lebih tinggi.Sampai bila mo jd kuli,kan? ;) Moga2 Allah makbulkan segala perancangan dalam hidup aku ni.Amin~ ;)


*Masa belajar dulu, xsabar2 pula mo kerja.Sekarang, lain pula*






Mei 16, 2011

Selamat Hari Guru

Untuk Cikgu2 aku, selamat hari guru aku ucapkan..Cikgu2 Sekolah Tabika Kemas,Pekan Sipitang, SK Pekan Sipitang,SMK Kinarut Papar,SMK Pengiran Omar Sipitang,SMK Sungai Damit Tuaran,SM Teknik Likas dan kepada semua Lecturer2 aku yg kebal2 belaka.Korang mmg best dan rawk abes.Jasa cikgu2 & lecturer2 smua akan aku kenang selama2nya.Walaupun masa aku study dulu, ada sikit nakal.hehehe~Terima kasih atas tunjuk ajar Cikgu.Kalau Cikgu xajar aku dulu,aku pun xtau kemana hala tuju aku sekarang ni.Mengenangkan pengorbanan semua cikgu2 dan lecturer2 aku selamani, timbul satu keinginan untuk menjadi warga pendidik pula ;)







Mei 12, 2011

Cukupkan "KUOTA"



Abg Salleh Yakob mmg hebat.Dapat menjaga 3 isteri dan 11 anak.Coming soon, Salleh Yakob akan penuhkan kuota yg dimilikinya untuk menyunting seorang gadis 24tahun untuk dijadikan suri dalam hidupnya.

KUALA LUMPUR: “Abang comel, saya paling suka hidung dia yang mancung kerana itu juga antara kriteria lelaki idaman saya,” kata bakal isteri keempat pelakon, pengacara dan penyampai radio Sinar FM, Salih Yaacob yang hanya mahu dikenali sebagai Emi, 24.

Gadis manis dari Johor itu bakal disunting Salih, 50, sebagai suri hidupnya, sekali gus melengkapkan kuota poligami Salih yang sudah diamalkannya sejak puluhan tahun lalu.

Majlis perkahwinan pasangan berkenaan dijangka berlangsung selepas Aidilfitri ini berikutan kesibukan Salih mengurus kerjayanya ketika ini selain mahu menyelesaikan beberapa urusan mahkamah berkaitan urusan kebenaran berpoligami.

Emi berkata, walaupun hidung Salih menjadi antara tarikan padanya, namun dia tidak menetapkan kelebihan fizikal sebagai teras utama memilih suami, sebaliknya keikhlasan dan sifat dalaman seseorang lelaki yang sentiasa diberi keutamaan dalam melayari bahtera rumah tangga.


“Rupa paras perkara kedua bagi saya, lebih penting sifat dalaman yang ada pada diri bakal suami dan saya nampak ciri-ciri itu ada pada abang, malah dia banyak mengajar dan membentuk saya menjadi insan baik dalam mendepani perjalanan hidup.

Suber : Harian Metro

Mei 10, 2011

Bday yg mmg Seprais berabis


  • Sapa juga xhappy bila kena kasi suprise.Pagi ahad tu, dalam jam 11am, ada budak dalam lingkungan 5 tahun ketuk rumah..Pakai gown kaler pink lagi.Mmg cumil.Mcm mo jak aku kidnap.
  • Budak : "Samekom~samekom~"
  • Aku : ... Buat xtau jak, ingatkan rumah sebelah punya anak.Tsalah ketuk rumah..
  • Budak : " Samekom~! Samekom~!" (Makin kuat pula budak ni bagi salam.Mcm mo roboh ja pintu rumah aku.Xbleh jadi ni)
  • Aku : " Walaikumsalam.Ia,knapa dik?Sapa ko cari?"
  • Budak : "Kaka Ija ada?"

Huh~time tu aku nampak sudah budak tu mengheret sesuatu.Em~nampak mcm hadiah utk aku jak.Wah~berbunga2 hati aku taw.Hehehe~

  • Aku : "Ia..saya la itu?Napa tu dik?" (Aisyeh,,..!trip2 tanya lagi sambil senyum2)
  • Budak : "Ini, ada abang kasi.Samat ari jaji, dia bilang"
  • Aku : ....Waduh!Romantic juga laki aku ni taw!Main hantar2 budak lagi, gara2 mo bg hadiah..Akupun happy la kunun ni.Ingatkan hubby aku lupa uda bday aku.Baru jak dia p kerja td pagi, tanpa wish apa2...tup2..kasi seprais pla..."Owh.yakah.Tq.Abang tu siapa?"
  • Budak : "Abang kereta merah"
  • Aku : (...smakin kuat la firasat,yg tu mmg hubby aku). "Rambut dia cmana?"
  • Budak "Yg begini-begini tu,yg mcm beckham" (tangan budak tu buat style rambut ala2 beckham)
  • Aku: (...Mmg sah la, hubby aku..)"Owh..mana suda abg tu?"
  • Budak : "Suuuuuda pulang"
  • Aku : "Ai?Adik punya rumah d mana?
  • Budak : "Sana dakat kadai"
  • Aku : "Jadi, mo pulang suda ka?Atau mo p shoping? (Mata aku konsentret tgk not 50 d tngn budak tu.Ni kalau aku ragut budak ni, dapat aku beli makanan c Tiger 4 pek)
  • Budak : "Mau pulang"
  • Aku : "Ba bagus2 ar.Simpan duit tu d poket.Nnti hilang pula.Jgn kasi tgk org tu duit ar.Bahaya tu"
  • Budak : "Teeda poket.."
  • Aku : (Ndakkan aku suh budak ni letak dlm spender pula).."Sini,kaka lipat dulu, supaya org xtingu"(Akupun dgn tekun melipat la kunun duit tu,4 segi tepat.Asal dia dapat tapuk dr penglihatan org yg bermata duitan)."Ba, bagus2 jalan"
  • Budak : (Menggengam duit tu dan terus berlalu)
Laju jak tangan ni menText hubby.Skali hubby bgtau,bukan dia yg hantar.Ingatkan hubby aku yang sengaja main2.Tunggu hbby balik kerja...,buka hadiah sama2..

Skali...jeng jeng jeng~~(saspen)..Dr si "DIA"..Ada surat lg d dlm.Mcm org dulu2. Gila betul.Cmana dia buley tau d mana aku tinggal.Pdhal uda 10tahun xjumpa aku.Jangankan jumpa, mo contact aku pun x.Sampaila aku kawen dan bahagia.Baru dia muncul.Tp sorry la ging..aku tau ko sedang baca blog aku ni.Sudah2la ko ya.Aku sudah kahwin, dan ko pula akan berkahwin. Cobala utk setia kepada Gepernmu tu..(Mcm lagu kris dayangti pula taw).Apa2pun, aku sampaikan salam dr husband aku utk ko jak la.Tq prezen yg ko bagi sama aku tu.Ndak juga sampai hati kami mo buang.Hahaha~




Mei 03, 2011

Dania Vid

Vid 2@3 tahun lalu.Masa aku masih berkerja dengan KKLW.Vid d quaters abg Ipar.Aku ajar dania sebut "makanan" tp "kapanan" juga yg dia sebut.Sabo ja la.Masa umur dania 2 tahun.Pandai sudah bcakap.Mcm murai.

video




cLick IkLan uTk kEtErAnGaN LanJuT

Isi Mengandung

anak buah (1) anniversary (1) artis (4) cuti (8) e (1) eksaited (10) family (2) fieldtrip (6) gaduh (3) geology (4) gosok (1) honeymoon (1) ikan (1) ilusi (1) isteri (5) jawatan kosong (2) kemalangan (3) kereta (3) laporan (1) laptop (1) Lawak (4) midterm (1) Movie (2) nikon (1) pasar (1) perkahwinan (3) pinjaman (2) pregnant (6) PTPTN (1) puasa (1) resipi (1) sabah (1) solat (1) UMS (5)