Click and Donate

Disember 30, 2010

Buah yg menjadi pertanyaan??


Jom kita story2 pasal c munyit/kuya/ambuk dan c kucing ni

Satu pertandingan menjawab teka-teki telah diadakan antara sang kura-kura. Al-kisahnya, mereka sebenarnya nak beradu kekuatan, tetapi tidak mahu menggunakan cara cerita zaman kanak-kanak dulu yang mana arnab berlumba lari dengan kura-kura..

Mengikut mereka, zaman IT ni lebih baik meraka menggunakan kepintaran akal dalam menjawab teka-teki. Teka-teki dimulakan dengan monyet (yang agak angkuh) bertanya soalan kepada kucing..


Monyet : Apakah yang sama macam lembu, muka macam lembu, ekor macam lembu, tanduk macam lembu... tetapi bukan lembu..

Kucing : Nanti aku fikir sekejap..

Monyet : Jangan lama-lama sangat. Ini tak main talian hayat tau!
(Monyet merasakan bahawa kucing pasti tidak boleh menjawab soalannya.)

kucing : Aku rasa jawapannya ialah... . GAMBAR LEMBU... Betul tak nyet??

Monyet : Betul!!

kucing : Soalan tu, budak pra sekolah pun boleh jawab.

Monyet : Ye lah tu... . Soalan kau pulak macamana?? Aku tak sabar nak jawab ni..

kucing : Buah apa yang sering menimbulkan pertanyaan??

Monyet : Ada berapa talian hayat?

kucing : Aku bagi kau teka sampai 3 kali.

Monyet : Durian..

kucing : Salah..

Monyet : Rambutan

kucing : Salah jugak

Monyet : Buah tangan

kucing : Pun salah

Monyet : Kalau semua salah... . apa jawapannya?

kucing: Buah epal

Monyet : Kenapa buah epal??

kucing : Tu.. kau dah buat pertanyaan... .. Ini bermakna buah epal lah jawapannya. Ini bermakna aku menang!!!

wakakaa~

31 Disember CUTi! !!!!!!!!!!!!! Yahoo~~!!!!!!!!!!

Tahniah team Malaysia untuk kesekian kalinya, sbb manang main bula.ba, cuti kita Jumaat ni..
PM yg kasi cuti..yahoo~~!!Our Prime Minister mmg best.Sama mcm Optimus Prime Transformers.Ini barula PM..Xpcya?buka dan baca link ni dgn pantas

http://www.nst.com.my/nst/articles/PMdeclaresFridayapublicholiday/Article/

KUALA LUMPUR: Prime Minister Datuk Seri Najib Razak has declared Friday, December 31 2010, a public holiday to commemorate Malaysia's victory in the 2010 AFF Suzuki Cup tonight.

Malaysia won 4-2 on aggregate after winning 3-0 at home and losing 2-1 to Indonesia in the second leg on Wednesday night at Bung Karno stadium in Jakarta.

The public holiday announcement was made via national news agency Bernama.

http://www.bharian.com.my/bharian/articles/PialaAFFSuzuki_PMisytiharcutiumumJumaatini/Article

2010/12/30

KUALA LUMPUR: Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak sebentar tadi mengumumkan Jumaat ini (31 Disember) sebagai cuti umum sempena kejayaan sulung pasukan bola sepak kebangsaan pada kejohanan Piala AFF Suzuki 2010. - BERNAMA


Disember 29, 2010

Piala AFF Suzuki 2010 antara Malaysia & Indonesia, macam Tgk Worlcup Final

Berdebar2 patik melihat pertembungan dua negara serumpun untuk merebut kejuaraan Piala AFF Suzuki. Cameraman pla, asyik2 focus muka penyokong2 pempuan.Emm boleh tahan cantik.Hehe~Nasib baek patik udah siap masak.En Asben call td, mungkin balik lewat sket.Terpaksa standy d opis.Emm~biasala..time2 hujan camnila kerja dorang bnyk.Xpa..rezeki..rezeki..Ayam masak kurma sudah siap.Hehe~Xsabar tunggu En Asben balik.Suh test masakan yg patik masak malamni.


Kemenangan Malaysia dgn aggregat (4-2)
Hati sungguh happy tidak terkira bila Timnas (ayat yg baru aku dengar) Malaysia berjaya membaham Garuda besar malamni.Enjoy sambil makan2 kentang goreng dan nescafe susu.Walaupun sorang2 tgk tv, boleh jak layan.haha~Sambil on FB, tgk status dr kawan2 senegara dan Negara Indonesia.Emm~macam2 komen.Walauapapun, semangat kesukanan itu penting. Hebat!..Sambil2 tu sempat patik jengah Page Timnas Indonesia.Kamurang bacala sndiri komen dorang.hehe~Walauapapun, team Malaysia memang the best!


Ayam Masak Kurma Utk En Asben

Malam ni mo masak spesel utk En Asben tsayang.hehe~Jom kita memasak...balik kerja ni, mo p shoping barang2 utk menu malam ni.Semangat!!


Bahan-bahan (Hidangan utk 2 orang )

  • Ayam suku ekor
  • 4 biji bwg merah
  • 2 ulas bwg putih
  • 1 biji bwg besar
  • Penumis (bunga lawang, buah pelaga, kayu manis & bunga cengkih)
  • Serbuk kurma adabi
  • Serai
  • Santan
  • Minyak untuk menumis
  • Cili hijau @ merah
  • Tomato
  • 2 biji buah keras (ditumbuk)

Cara-cara

  1. Panaskan minyak, tumis bahan kisar (bwg merah, bwg putih ) dan rempah ratus hingga naik bau.
  2. Masukkan serbuk kurma dan buah keras.
  3. Masukkan serai, kentang, bawang besar dan ayam.
  4. Masukkan sedikit air dan garam.
  5. Tunggu sehingga ayam dan kentang sedikit empuk, barulah masukkan santan.
  6. Lastly,..masukkan tomato dan cili hijau @ merah.
Makan!!!!!!!!!!!~~

Tips Penjagaan Laptop

Asyik2 crita pasal diary hidup.Hah! Kali ni, patik akan berkongsi Tip2 penjagaan Laptop pla.Jom kita masing2 check

1. Bateri
* Elakkan daripada penggunaan bateri.
* Komputer lebih sejuk tanpa haba dari bateri.
* Jika bateri sudah habis dicas, digalakkan menggunakan kuasa dari adapter.
* Pastikan bateri berada di bawah 10 peratus sebelum dicas semula.
* Jika terlalu kerap dicas, bateri akan kehilangan keupayaan menyimpan tenaga di bawah 50 peratus.

2. Papan Kekunci.
* Letakkan sekeping kertas A4 untuk papan kekunci setiap kali tidak menggunakannya untuk menghindarkan papan kekunci dimasuki habuk.
* Sesekali lapkan papan kekunci dengan perlahan-lahan. Jangan terlalu kasar untuk mengelakkan butang kekunci rosak.
* Kalau boleh gunakan papan kekunci dan tetikus berasingan supaya kita tidak terlalu kerap menggunakan papan kekunci di komputer riba.

3. Skrin LCD
* Lapkan ia selalu kerana mudah dimasuki habuk.
* Gunakan screen saver.
* Power management setkan pada ‘Turn Off monitor in … minutes’.
* Elakkan menyentuh skrin dengan jari kerana kesan jari yang berminyak menyukarkan untuk pembersihan.
* Jangan letakkan jari di skrin kerana boleh menyebabkan ‘Dead pixel’.

4. Haba Panas
* Pasikan komputer riba anda ada ruang untuk mengeluarkan haba panas.
* Perlu diingat komputer riba mempunyai ruang simpanan yang kecil.

5. Surge Protector
* Fungsinya sebagai menjaga perisian dan perkakasan daripada rosak.
* Disyorkan jenama APC, BELKIN atau TARGUS.
* Kelebihan APC - mempunyai bateri simpanan, line protection (tiada elektrik tapi masih boleh dihidupkan lagi) dan mempunyai amaran kehabisan bateri.
* Kelebihan lain Surge Protector ialah menjaga HDD dan Power Supply.

6. Port

* Sentiasa dibersihkan kerana mudah dimasuki habuk.
* Gunakan berus atau berus gigi lama.
* Pastikan suis dimatikan ketika membuat pembersihan.

Rasa Sangat Bersalah

Sejak berkerja ngan Syarikat ni, patik serin g dibelenggu rasa bersalah yg melampau2.Huhu~Camana mo cerita ni ar.,Em camni, boss patik ni mcm tau2 saja, yg patik tidak akan kerja lama d sykat dia ni.Jadi, skang aku duduk di kerusi dan meja seorang Logistic Executive.

Yalah~Logistic Executive, jarang ada d opis.Jd, patik menumpang kasih la d kerusi dia ni.Masalahnya, tiap kali beliau ada d opis, dia la pula yg terpaksa merempat duduk d meja lain.Kadang2 dlm bilik meeting.Huh~kesian patik nengok.Rasa bersalah tu selalu muncul tiap kali patik terlihat kebibat beliau d opis ni.Dahla muka serius.Segan patik mo beramah mesra ngan beliau.huhu~

Patutkah patik memberi cadangan kepada boss, supaya bilik yang satu tu dikemaskan sebagai tempat beliau bersantai-santai..??atau patik saja yg mengemas dan pindah d sana?Kompius makcik dibuatnya.Boss~tulung la org susa ni.

Disember 28, 2010

Aku Beralih Arah

Sejak berstatus isteri orang ni,hatiku sudah mula berubah.Ah~tidak.Tidak mungkin.Tapi inilah kenyataan yg terpaksa aku terima.Mahu xmahu, suami tersayangpun terpaksa terima hakikat tersebut.Hatiku telah berubah sepenuhnya.Maafkan aku...Ucapan selamat tinggal akan ku lafazkan mulai 31 Disember 2010 ni.1 Januari 2011, aku akan memulakan hidup yg baru. Ya!..

Selamat Tinggal Celcom Broadband.Aku&suami sudah cukup menyampah denganmu.Kami akan mengambil Maxis Bin Broadband sebagai anak angkat kami yg baru.Nyah kao dari sini, wahai Celcom Binti Broadband.Anak tidak mengenang budi! Sudahla duit aku ko cekik smpi kering, kao tipu pula kami hidup2.Mulai 1 Januari 2011, koa bukan lagi anak kami.Terima kasih atas segala jasa mu sbg anak durhaka selam ini.Akan kami halalkan segala duit yg telah kao kikis dr kami.Gut bai.save walk..huhu~

Perang Malaysia & Indonesia


Pertembungan yg dinantikan antara Malaysia dan Indonesia.Sejak 2hari ni, perang siber ttg kekalahan Indonesia di tangan Malaysia semakin hangat.Terbaru, dituduh pula malaysia menaburkan serbuk yg menyebabkan kegatalan pada kulit penjaga gol Indonesia.Emm~macam2 la dorang ni.Apa2pun, kita tunggu dan lihat la..sapa menang, sapa kalah.Yg penting, jangan main buyuk.(tipu)

Wanita Mati hidup semula


Maria das Dores da Conceicao ..begitulah nama tuan empunya diri yg sudah di sahkan mati.Tetapi hidup semula selepas 4jam diletakkan dlam keranda.Jom baca petikan akhbar dr Berita Harian ni ;-

SAO PAULO: Polis di Brazil menyiasat satu kes membabitkan wanita tua yang diisytiharkan mati tetapi didapati masih bernafas beberapa jam selepas diletak dalam keranda. Wanita berusia 88 tahun itu meninggal dunia dua hari selepas kejadian berkenaan dan polis di negeri Minas Gerais ingin tahu sama ada penjagaan perubatan yang tidak teratur dan kegagalan mengenal pasti masalah yang dihidapinya menyebabkan kematian berkenaan

Akhbar O Globo, yang memetik kenyataan akhbar pejabat Datuk Bandar Ipatinga, berkata doktor menyangka Maria das Dores da Conceicao mati petang Rabu lalu. Dia bangun semula selepas empat jam dalam keranda dan dikejarkan ke hospital.Datuk Bandar berkata wanita itu meninggal dunia Jumaat lalu. Ia tidak memberi sebab, tetapi berkata wanita terbabit mempunyai masalah darah tinggi.

Punca Sakit Kepala

Rentetan daripada kesakitan melampau terhadap kepala patik kelmarin, patik ingin mempersembahkan kepada kalian semua tentang punca2 sakit kepala yg kita hidapi.Are U ready guys??

Punca Pening :
1. intrakranium,
2. ekstrakranium,
3. organik
4. psikogenik.

Apa barang tuh??

intrakranium
disebabkan jangkitan seperti encephalitis, meningitis atau abses (pengumpulan nanah daripada tisu rosak atau jangkitan) pada otak, ketumbuhan dalam otak, masalah trauma seperti pendarahan di luar selaput otak dan pendarahan di dalam otak atau migraine (disebabkan dilatasi atau pengembungan saluran darah ke otak).

ekstrakranium
berpunca daripada ketegangan otot pada bahagian kepala, rabun, sinus atau jangkitan telinga, sakit gigi atau masalah tulang sendi leher

organik
disebabkan demam panas, darah tinggi, penyakit lupus atau neurofibromatosis.

psikogenik
Psikogenik pula boleh berpunca daripada masalah ketegangan (tekanan) atau kemurungan.


Sehubungan itu, bagi mengelakkan sakit kepala anda perlulah menghindari 7 punca utamanya seperti berikut:

1. Fikiran yang bercelaru atau tak menentu.

2. Duduk bertentangan dengan cahaya terang.

3. Memakai cermin mata yang tak sesuai dari segi "power" sama ada di sebelah mata kanan atau kiri atau kedua-dua belah.

4. Merenung atau melihat sesuatu benda dengan keadaan mata yang kabur atau kelabu.

5. Menghidap migrain, kencing manis, barah dan denggi.

6. Memakai pakaian yang kurang sesuai. Terutamanya yang agak ketat pada bahagian pinggang.

7. Memakai pewangi atau bau-bauan yang berlebihan.



Disember 27, 2010

Indonesia VS Malaysia dan LAZER

Kecoh btul skangni pasal isu Lazer yg disahkan oleh penyokong Indonesia yg mengakibatkan kekalahan negara mereka, Indonesia ke atas Malaysia pada perlawanan semalam (26 Dis 2010) dengan jaringan 3-0.Wakaka!~Memang gitu la, kalau udah kalah.Mcm budak2.Nasib dorang xcakap .."Nanti gue kabarin ama bokap gue, bahawa kamu itu mgunakan pancaran laser utk menewaskan kami"..haha~Uiks,Indonesian..jgn gitu donk.Usah ribut2 deh.Kita damaian aja yuk.

Betulkah Lazer tu dr penyokong Malaysia?Jom tgk vid ni.Adakah lazer yg dihalakan kpd Penjaga Gol Pasukan malaysia ini, datangnya dr penyokong Malaysia juga?Sendiri pikir la~


Disember 26, 2010

Ana Fenin~tulun~


Bangun jak pagi, berpinar2 mata aku.Pening yg tersangat.Tp tangunggjawab sbg wife bjalan spti biasa.Sediakan bkfast utk hubby.Pastu bsiap mo p kerja.Engine kreta uda heat dan bersedia utk bertolak ke opis.Kepala aku smakin bdenyut2.Tangan pantas mencapai handphone, mo call PA bos, mo inform aku xlarat mo p kerja.Pastu panggilanku dicantas dgn sms.."baki tidak mencukupi utk mbuat panggilan.Em~hampas kelapa tol lah"..Nasib blh connect FB.Dpt infm mlalui FB jak.huhu~

Beralih kpd cerita hujung minggu.
Smua pun suka hujung minggu.Tambahan lagi dapat balik kampung jenguk mama bapa di sana.(Wlaupun setiap minggu mama bapa akan membuat lawatan ke rumah anak2nya di Putatan dan Tuaran, tolak kalau dorang ada jmputan knduri kawen di kg).Jumaat petang tu, pas balik dr kerja, kemas2 barang, trus rushing balik Sipitang dgn melalui jalan Papar lama.Jalan yg biasa, jem gilak owh!.Hujan lebat sangat, nasib la kami bawak En Kanc, senang menyelit dan mencilok didlm kesesakan jalan.Lupa plak jalan Papar lama tu banyak Church.Penganut yg akan merayakan Chistmas, berkumpul di Church malamtu.Em~jalan pun bole tahan jem,Tp, xla seteruk mana.Kiri kanan jalan, penuh ngan kereta.
Sabtu tu, akak aku dan family dia pun balik kg gak.Tp, pergi balik la.Sempat lg patik bermain2 ngan 2 anak buah yg mmg jajal tahap otromen.Ni dia..muhammad Darwisy
Hubby aku dan Pak mertua(bapa patik) sibuk menoperate kereta hbby aku yg sudah tersadai seminggu sebelum tarikh pernikahan kami.Nasib la ada kereta extra.Jd, xla susah kami mo p kerja.Skrang, kretatu sudah boleh beraksi semula di highway.Sblah ptg, masing2 cuci kereta d blakang rumah.Siap polish & vacum lg.Ni dia hubby aku.Candid ni~huhu~
Ni pla pic bbrapa mingu yg lalu..Time dorang serbu rumah aku dan hubby aku.Dania Maisarah & Muhammad Darwisy
Emm~rasanya cukup utk entri kali ini.Patik mau beristirehat.Kepala lagi pusing neh.huhu~

Stop it! Jgn berdengkur.Sakit tlinga aku.

Masalah dengkur ni la yg membuatkan org runsing.Tambah2 lg bagi yg baru kawen.Malu owh bila mertua dgr berdengkur.Tidur Pasanganpun terganggu.Kena lempang karang, bru tau.haha~Mcm2 tune dengkur skang ni..kadang2 bunyik mesin basuh, mesin jahit, paling fofuler bunyik enjin turbo.Vtec..Ok, patikpun malas mo bertitah lama..jom kita medical check-up punca2 masalah dengkur berleluasa dan langkah2 yg dapat diambil dalam memperbetulkan tune dengkur masing2 ;

Punca-Punca Masalah Dengkur
1. Saluran pernafasan menjadi sempit dan lidah tertarik kebelakang semasa tidur.
2. Gaya Hidup yg tidak sihat.(Merokok, makanan berlemak)
3. Keletihan
4. Tidur terlentangerlalu tinggi.
5. Position dagu yg xbetul dan pengunaan bantal yg t

Cara Mengatasi
1. Banyakkan senaman agar sistem pernafasan anda teratur dan salurang pernafasan kembali luas tanpa sekatan lemak2 dan bendaasing di saluran pnafasan.
2. Tukar gaya hidup dan pemakana yg tidak sihat.
3. Tidur mengiring/miring/senget
4. Agak2 la dagu tu supaya saluran pernafasan d trakea tidak terlipat.
5. Tekan sikit leher si pendengkur masa beliau tidur berdengkur.Jgn sampai terbunuh, sudah la.

Disember 24, 2010

Sudin,Ayu,Zaiton,Sultan Mahmud Melaka,Puteri Gunung ledang,Hang Tuah dan Tun Teja pun ada Facebook

Patik pun xtau, kerja siapa yg buat FB berID kan plakon dan lagenda mcm yg korang smua tgk dlm pic d bwah ni.Lucu btol..

Kecik sangat ka?Clik pic untuk enlarge


Disember 23, 2010

Zodiak Bintang Astrologi & Batu Berdasarkan Tanggal Tahun Lahir

Tahun Kelahiran dan Zodiak

Tahun Lahir 1900 Memiliki Shio Tikus
Tahun Lahir 1901 Memiliki Shio Kerbau
Tahun Lahir 1902 Memiliki Shio Macan
Tahun Lahir 1903 Memiliki Shio Kelinci
Tahun Lahir 1904 Memiliki Shio Naga
Tahun Lahir 1905 Memiliki Shio Ular
Tahun Lahir 1906 Memiliki Shio Kuda
Tahun Lahir 1907 Memiliki Shio Kambing
Tahun Lahir 1908 Memiliki Shio Monyet
Tahun Lahir 1909 Memiliki Shio Ayam Jago
Tahun Lahir 1910 Memiliki Shio Anjing
Tahun Lahir 1911 Memiliki Shio Babi
Tahun Lahir 1912 Memiliki Shio Tikus
Tahun Lahir 1913 Memiliki Shio Kerbau
Tahun Lahir 1914 Memiliki Shio Macan
Tahun Lahir 1915 Memiliki Shio Kelinci
Tahun Lahir 1916 Memiliki Shio Naga
Tahun Lahir 1917 Memiliki Shio Ular
Tahun Lahir 1918 Memiliki Shio Kuda
Tahun Lahir 1919 Memiliki Shio Kambing
Tahun Lahir 1920 Memiliki Shio Monyet
Tahun Lahir 1921 Memiliki Shio Ayam Jago
Tahun Lahir 1922 Memiliki Shio Anjing
Tahun Lahir 1923 Memiliki Shio Babi
Tahun Lahir 1924 Memiliki Shio Tikus
Tahun Lahir 1925 Memiliki Shio Kerbau
Tahun Lahir 1926 Memiliki Shio Macan
Tahun Lahir 1927 Memiliki Shio Kelinci
Tahun Lahir 1928 Memiliki Shio Naga
Tahun Lahir 1929 Memiliki Shio Ular
Tahun Lahir 1930 Memiliki Shio Kuda
Tahun Lahir 1931 Memiliki Shio Kambing
Tahun Lahir 1932 Memiliki Shio Monyet
Tahun Lahir 1933 Memiliki Shio Ayam Jago
Tahun Lahir 1934 Memiliki Shio Anjing
Tahun Lahir 1935 Memiliki Shio Babi
Tahun Lahir 1936 Memiliki Shio Tikus
Tahun Lahir 1937 Memiliki Shio Kerbau
Tahun Lahir 1938 Memiliki Shio Macan
Tahun Lahir 1939 Memiliki Shio Kelinci
Tahun Lahir 1940 Memiliki Shio Naga
Tahun Lahir 1941 Memiliki Shio Ular
Tahun Lahir 1942 Memiliki Shio Kuda
Tahun Lahir 1943 Memiliki Shio Kambing
Tahun Lahir 1944 Memiliki Shio Monyet
Tahun Lahir 1945 Memiliki Shio Ayam Jago
Tahun Lahir 1946 Memiliki Shio Anjing
Tahun Lahir 1947 Memiliki Shio Babi
Tahun Lahir 1948 Memiliki Shio Tikus
Tahun Lahir 1949 Memiliki Shio Kerbau
Tahun Lahir 1950 Memiliki Shio Macan
Tahun Lahir 1951 Memiliki Shio Kelinci
Tahun Lahir 1952 Memiliki Shio Naga
Tahun Lahir 1953 Memiliki Shio Ular
Tahun Lahir 1954 Memiliki Shio Kuda
Tahun Lahir 1955 Memiliki Shio Kambing
Tahun Lahir 1956 Memiliki Shio Monyet
Tahun Lahir 1957 Memiliki Shio Ayam Jago
Tahun Lahir 1958 Memiliki Shio Anjing
Tahun Lahir 1959 Memiliki Shio Babi
Tahun Lahir 1960 Memiliki Shio Tikus
Tahun Lahir 1961 Memiliki Shio Kerbau
Tahun Lahir 1962 Memiliki Shio Macan
Tahun Lahir 1963 Memiliki Shio Kelinci
Tahun Lahir 1964 Memiliki Shio Naga
Tahun Lahir 1965 Memiliki Shio Ular
Tahun Lahir 1966 Memiliki Shio Kuda
Tahun Lahir 1967 Memiliki Shio Kambing
Tahun Lahir 1968 Memiliki Shio Monyet
Tahun Lahir 1969 Memiliki Shio Ayam Jago
Tahun Lahir 1970 Memiliki Shio Anjing
Tahun Lahir 1971 Memiliki Shio Babi
Tahun Lahir 1972 Memiliki Shio Tikus
Tahun Lahir 1973 Memiliki Shio Kerbau
Tahun Lahir 1974 Memiliki Shio Macan
Tahun Lahir 1975 Memiliki Shio Kelinci
Tahun Lahir 1976 Memiliki Shio Naga
Tahun Lahir 1977 Memiliki Shio Ular
Tahun Lahir 1978 Memiliki Shio Kuda
Tahun Lahir 1979 Memiliki Shio Kambing
Tahun Lahir 1980 Memiliki Shio Monyet
Tahun Lahir 1981 Memiliki Shio Ayam Jago
Tahun Lahir 1982 Memiliki Shio Anjing
Tahun Lahir 1983 Memiliki Shio Babi
Tahun Lahir 1984 Memiliki Shio Tikus
Tahun Lahir 1985 Memiliki Shio Kerbau
Tahun Lahir 1986 Memiliki Shio Macan
Tahun Lahir 1987 Memiliki Shio Kelinci
Tahun Lahir 1988 Memiliki Shio Naga
Tahun Lahir 1989 Memiliki Shio Ular
Tahun Lahir 1990 Memiliki Shio Kuda
Tahun Lahir 1991 Memiliki Shio Kambing
Tahun Lahir 1992 Memiliki Shio Monyet
Tahun Lahir 1993 Memiliki Shio Ayam Jago
Tahun Lahir 1994 Memiliki Shio Anjing
Tahun Lahir 1995 Memiliki Shio Babi
Tahun Lahir 1996 Memiliki Shio Tikus
Tahun Lahir 1997 Memiliki Shio Kerbau
Tahun Lahir 1998 Memiliki Shio Macan
Tahun Lahir 1999 Memiliki Shio Kelinci
Tahun Lahir 2000 Memiliki Shio Naga
Tahun Lahir 2001 Memiliki Shio Ular
Tahun Lahir 2002 Memiliki Shio Kuda
Tahun Lahir 2003 Memiliki Shio Kambing
Tahun Lahir 2004 Memiliki Shio Monyet
Tahun Lahir 2005 Memiliki Shio Ayam Jago
Tahun Lahir 2006 Memiliki Shio Anjing
Tahun Lahir 2007 Memiliki Shio Babi
Tahun Lahir 2008 Memiliki Shio Tikus
Tahun Lahir 2009 Memiliki Shio Kerbau
Tahun Lahir 2010 Memiliki Shio Macan
Tahun Lahir 2011 Memiliki Shio Kelinci
Tahun Lahir 2012 Memiliki Shio Naga
Tahun Lahir 2013 Memiliki Shio Ular
Tahun Lahir 2014 Memiliki Shio Kuda
Tahun Lahir 2015 Memiliki Shio Kambing
Tahun Lahir 2016 Memiliki Shio Monyet
Tahun Lahir 2017 Memiliki Shio Ayam Jago
Tahun Lahir 2018 Memiliki Shio Anjing
Tahun Lahir 2019 Memiliki Shio Babi
Tahun Lahir 2020 Memiliki Shio Tikus
Tahun Lahir 2021 Memiliki Shio Kerbau
Tahun Lahir 2022 Memiliki Shio Macan
Tahun Lahir 2023 Memiliki Shio Kelinci
Tahun Lahir 2024 Memiliki Shio Naga
Tahun Lahir 2025 Memiliki Shio Ular
Tahun Lahir 2026 Memiliki Shio Kuda
Tahun Lahir 2027 Memiliki Shio Kambing
Tahun Lahir 2028 Memiliki Shio Monyet
Tahun Lahir 2029 Memiliki Shio Ayam Jago
Tahun Lahir 2030 Memiliki Shio Anjing
Tahun Lahir 2031 Memiliki Shio Babi
Tahun Lahir 2032 Memiliki Shio Tikus
Tahun Lahir 2033 Memiliki Shio Kerbau
Tahun Lahir 2034 Memiliki Shio Macan
Tahun Lahir 2035 Memiliki Shio Kelinci
Tahun Lahir 2036 Memiliki Shio Naga
Tahun Lahir 2037 Memiliki Shio Ular
Tahun Lahir 2038 Memiliki Shio Kuda
Tahun Lahir 2039 Memiliki Shio Kambing
Tahun Lahir 2040 Memiliki Shio Monyet
Tahun Lahir 2041 Memiliki Shio Ayam Jago
Tahun Lahir 2042 Memiliki Shio Anjing
Tahun Lahir 2043 Memiliki Shio Babi
Tahun Lahir 2044 Memiliki Shio Tikus
Tahun Lahir 2045 Memiliki Shio Kerbau
Tahun Lahir 2046 Memiliki Shio Macan
Tahun Lahir 2047 Memiliki Shio Kelinci
Tahun Lahir 2048 Memiliki Shio Naga
Tahun Lahir 2049 Memiliki Shio Ular
Tahun Lahir 2050 Memiliki Shio Kuda
Tahun Lahir 2051 Memiliki Shio Kambing
Tahun Lahir 2052 Memiliki Shio Monyet
Tahun Lahir 2053 Memiliki Shio Ayam Jago
Tahun Lahir 2054 Memiliki Shio Anjing
Tahun Lahir 2055 Memiliki Shio Babi
Tahun Lahir 2056 Memiliki Shio Tikus
Tahun Lahir 2057 Memiliki Shio Kerbau
Tahun Lahir 2058 Memiliki Shio Macan
Tahun Lahir 2059 Memiliki Shio Kelinci
Tahun Lahir 2060 Memiliki Shio Naga
Tahun Lahir 2061 Memiliki Shio Ular
Tahun Lahir 2062 Memiliki Shio Kuda
Tahun Lahir 2063 Memiliki Shio Kambing
Tahun Lahir 2064 Memiliki Shio Monyet
Tahun Lahir 2065 Memiliki Shio Ayam Jago
Tahun Lahir 2066 Memiliki Shio Anjing
Tahun Lahir 2067 Memiliki Shio Babi
Tahun Lahir 2068 Memiliki Shio Tikus
Tahun Lahir 2069 Memiliki Shio Kerbau
Tahun Lahir 2070 Memiliki Shio Macan
Tahun Lahir 2071 Memiliki Shio Kelinci
Tahun Lahir 2072 Memiliki Shio Naga
Tahun Lahir 2073 Memiliki Shio Ular
Tahun Lahir 2074 Memiliki Shio Kuda
Tahun Lahir 2075 Memiliki Shio Kambing
Tahun Lahir 2076 Memiliki Shio Monyet
Tahun Lahir 2077 Memiliki Shio Ayam Jago
Tahun Lahir 2078 Memiliki Shio Anjing
Tahun Lahir 2079 Memiliki Shio Babi
Tahun Lahir 2080 Memiliki Shio Tikus
Tahun Lahir 2081 Memiliki Shio Kerbau
Tahun Lahir 2082 Memiliki Shio Macan
Tahun Lahir 2083 Memiliki Shio Kelinci
Tahun Lahir 2084 Memiliki Shio Naga
Tahun Lahir 2085 Memiliki Shio Ular
Tahun Lahir 2086 Memiliki Shio Kuda
Tahun Lahir 2087 Memiliki Shio Kambing
Tahun Lahir 2088 Memiliki Shio Monyet
Tahun Lahir 2089 Memiliki Shio Ayam Jago
Tahun Lahir 2090 Memiliki Shio Anjing
Tahun Lahir 2091 Memiliki Shio Babi
Tahun Lahir 2092 Memiliki Shio Tikus
Tahun Lahir 2093 Memiliki Shio Kerbau
Tahun Lahir 2094 Memiliki Shio Macan
Tahun Lahir 2095 Memiliki Shio Kelinci
Tahun Lahir 2096 Memiliki Shio Naga
Tahun Lahir 2097 Memiliki Shio Ular
Tahun Lahir 2098 Memiliki Shio Kuda
Tahun Lahir 2099 Memiliki Shio Kambing
Tahun Lahir 2100 Memiliki Shio Monyet


Daftar Zodiak / Bintang Serta Lambang Berdasarkan Astrologi Perbintangan Kuno :

1. Aquarius (guci air) = 21 Januari sampai dengan 19 Pebruari
2. Pisces (ikan) = 20 Februari sampai dengan 20 Maret
3. Aries (domba) = 21 Maret sampai dengan 20 April
4. Taurus (banteng) = 21 April sampai dengan 22 Mei
5. Gemini (kembar) = 23 Mei sampai dengan 21 Juni
6. Cancer (kepiting) = 22 Juni sampai dengan 22 Juli
7. Leo (singa) = 23 Juli sampai dengan 22 Agustus
8. Virgo (bidadari) = 23 Agustus sampai dengan 23 September
9. Libra (timbangan/neraca) = 24 September sampai dengan 22 Oktober
10. Scorpio (kalajengking) = 23 Oktober sampai dengan 21 November
11. Sagitarius (busur panah) = 22 November sampai dengan 22 Desember
12. Caprocorn (kambing) = 23 Desember sampai dengan 20 Januari

Daftar Nama Batu Kelahiran Berdasarkan Zodiak Manusia :

1. Aquarius = Amethyst
2. Pisces = Zircon
3. Aries = diamond / Intan
4. Taurus = Emerald / Zamrud
5. Gemini = Moonstone / Widuri Bulan
6. Cancer = Ruby
7. Leo = Sardonik
8. Virgo = Sapphire / Safir
9. Libra = Oval / Opal
10. Scorpio = Topaz
11. Sagitarius = Alexandrite
12. Caprocorn = Garnet


Fakta@Auta ttg Coke


1.Menghancurkan Tulang
Masukkan tulang dalam satu mangkuk yang diisi Coke, ia akan hancur atau hilang sama sekali dalam masa 2 hari. Elok untuk yang berniaga sup tulang!

2. Pencuci mangkuk tandas
Masukkan setin air Coke dalam tandas dan biarkan selama 1 jam dan kemudian 'flush'. Kesan kotoran/hampas akan hilang dari tindakan 'citric asid' yang berada dalam Coke. Satu bahan gantian untuk mencuci kalau sabun dah habis! Rasa-rasa buat sabun badan boleh ka?

3. Hilangkan kesan karat
Untuk menghilangkan kesan karat dari bumper kereta jenis chrome : Lap bumper dengan aluminium foil yang dicelup dengan Coke. Kesannya karat hilang!

4. Hilangkan kesan coorosion
Untuk menghilangkan kesan 'corrosion' atau hakisan pada skru/nat bateri kereta : Tuang saja setin Coke pasti kesan hakisan hilang serta merta.

5. Longgarkan skru yg ketat
Untuk melonggarkan skru yang berkarat dan ketat : Sekali lagi tuang setin Coke, skru tersebut pasti longgar dan boleh dibuka.

6. Hilangkan minyak di pakaian
Untuk menghilangkan kesan minyak/lekit dari pakaian : Tambahkan setin Coke dalam mesin basuh bersama sabun pencuci dan basuh macam biasa. Kesan minyak tu pasti hilang. Kemudian bolehlah minum air basuhan tadi berperisa coke.

7. Cuci Cermain
Cermin kereta anda berdebu/kotor/melekit ? Celup tuala dengan Coke dan lap.Pasti bersih. Tak payah guna tin sembur cuci cermin cam jual di Yawata tu kerana ianya amat mahal!

8. Leburkan Paku
Bahan aktif Coke adalah phosphoric asid. Ia mempunyai pH 2.8. Ia boleh meleburkan sebatang paku dalam masa 4 hari. Kilang Perwaja/besi mesti suka ni!

9. Cuci Enjin
Para pengedar minuman Coke telah menggunakannya untuk mencuci bahagian enjin lori/trak mereka sejak 20 tahun. Wahh... mesti buat overhaul ni!

10.Asid Citric
Kandungan gulanya 18 sudu cawan teh satu tin Coke. Cuba try bancuh kopi/teh dengan 18 sudu gula tu kat rumah dan minum mesti termuntah tapi tambahkan citric asid, mesti muka tersenyum. Tambah pula dengan ais!. Wahh! Rasa cam minum Coke berperisa kopi. Asid tersebut akan bertindak terhadap lidah untuk memberi signal kepada otak bahawa air yang diminum tidak berapa manis. Lidah ngan otakpun kena tipu. Semua minuman ringan menggunakan asid yang sama. Tak kiralah Pepsi. 7-up, Drinho, Yeos, Milo, F&N dll. Sama jer! Anak bapak dan Keluarga 69.

Coke membawa maksud dadah Cocaine. Asal minuman Coke adalah dicipta untuk menghilangkan rasa letih dan mengkhayalkan untuk para pekerja buruh. Cam candu masuk China dulu. Antara isi kandungannya adalah ekstrak dari daun coca [cocaine] dan kacang Cola. Tu yang mai perkataan CocaCola tu.

Cuba rendamkan gigi [gigi yang patah ker tapi kalau nak rendam gigi dalam mulut tu pun boleh gak] dalam satu mangkuk Coke, pasti gigi tu hilang/lebur dalamasa 24-49 jam. Yang mana sakit gigi, try cara ni, kot-kot gigi tu bleh hilang!

Kalau anda tak suka minum kopi tapi suka sangat minum Coke, sama jer! Anda minum Caffein, bahan yang sama dalam 2 minuman tersebut.

DiIndia, negeri Andhra Pradesh dan Chattisgarh secara spesifiknya, para peladangnya menggunakan Coke sebagai semburan untuk membunuh serangga perosak dalam ladang kapas dan cili mereka. Jadi racun seranggalah pulak. Saper ada tanam pokok cili kat rumah tu, semburlah Coke untuk bunuh serangga. Cili tu rasa pedas manis berperisa coke kot? Cubalah!

Syarikat Coke dimiliki oleh pelabur berbangsa Yahudi 100%. Kat Mekah ada Mecca Cola. Betul ker? Yang pernah pi Mekah bleh confirm kot?

Asid tersebut juga menghakis kekuatan tulang belakang dan tulang lain dalam badan yang merupakan punca utama kearah penyakit osteoporosis.

Sila lihat lori yang membawa air sirap Coke dalam lori tangki,[ bukan lori yang bawa Coke siap dalam botol/tin] pasti dilengkapi dengan tanda amaran "Bahan Kimia Bahaya" atau"Bahan Penghakis : bahaya". Lori tangki itu juga diselaputi bahan penghakis hakisan untuk mengelak lori tu dihakis. . Tolong jangan letak/parking kereta berhampiran lori tangki yang ada tanda amaran tu, silap-silap tengah bawak kereta, putus 2 sebab hakisan/karat.

Jadi, sambil-sambil kita minum Coke tu, bolehlah pada masa yang sama cuci cermin kereta, cuci baju, buka nat skru, cuci tandas , sembur serangga dll. Rupa-rupanya Coke ni boleh dibuat bahan gantian emergency jika bahan cuci/pelincir/penghakis habis kat rumah. Semua fakta diatas anda boleh cuba sendiri dirumah jika tak percaya. Yang mana tak pass sains khasnya kimia dulu masa sekolah bolehlah buat eksperimen sains kimia ni kat rumah.

Janda Yang Dahaga

Mata Milah merenung siling... . dia mendengus bosan. Kipas berpusing ligat tidak mampu gelodak panas di jiwa Milah. Tubuhnya yang hanya dibaluti baju tidur nipis itu dikipas-kipaskan ganas sehingga melekap ke batang tubuhnya yang agak berpeluh itu. Badannya dipusing ke sebelah kanan, tak selesa... Badan dipusing ke sebelah kiri, masih tidak selesa... . Dia menelentang mengadap siling... .tak selesa juga!Milah bingkas bangun menuju ke jendela. Pintu jendela dikuak ganas. Ah! Suasana malam pekat di luar juga tidak dapat menenangkan gelisahnya. Penat berdiri di tepi jendela, Milah melabuhkan pula punggungnya diatas katil. Berkeriut bunyinya. Setiap penjuru bilik itu direnungnya. Dengan malas Milah bangkit mendapatkan daun pintu bilik tidurnya. Perlahan-lahan dia mengatur langkah menuju ke dapur. Di ruang tamu, kelihatan dua anak bujangnya; Bakri dan Basri -masing-masing berumur 18 dan 20 tahun sedang nyenyak dibuaimimpi. Sedikit berjengket, Milah melangkahkan kaki menuju ke dapur.Sesampainya di dapur, kakinya segera dihala ke arah peti ais buruk peninggalan arwah suaminya. Dengan rakus, pintu peti ais dibuka. Tanpa berlengah, jemari runcingnya mencapai sebotol air sejuk dan sebiji gelas. Setelah air sejuk diteguk puas, Milah kembali ke bilik tidurnya. Sekian sahaja cerita Milah - Janda lawa yang dahaga.

OREN- Bukan Cerita Lucah


Parman dan Sutijah merupakan pekerja kontrak dari Indonesia. Kedua-duanya jatuh cinta setelah bersama-sama bekerja dalam satu projek pembinaan disekitar KL. Para pekerja kontrak telah disediakan dengan rumah kongsi yang kurang selesa kerana walaupun ada pekerja yang dah kawin namun terpaksa tinggal dengan pekerja yang masih bujang.
Akhirnya Parman dan Sutijah pun berkahwin. Namun depa berdua ni masih tinggal dirumah kongsi walaupun dah berkahwin bersama-sama dengan pekerja yang masih bujang. Bak kata orang putih xda 'privacy' lansung. Ada juga beberapa pasangan pekerja yang dah kawin di situ. Dorang berdua ni terpaksa la tidur di atas pangkin. Di bawah pangkin depa tuh ada satu lagi pasangan yang baru berkahwin. Iskh memang xda 'privacy' langsung lah lelebih lagi dorng nih baru saja berkahwin.

Cuba kamu semua bayangkan camana tuh... .memang masalah besar betul. Mo cakap pun xbleh kuat-kuat. Lepas tuh nak gerak gerak pun tableh lasak sangat. Yerler dah la duduk atas pangkin. Kalau gerak lelebih kang berbunyi la pulak pangkin antik tuh. Memang jelas la kedengaran pangkin tuh kalau depa bergerak gerak. Kalau nak buat projek pun depa berdua ni kene pastikan bebetul yang orang lain dah tido.

Dan sebagai langkah memudahkan, depa berdua ni terpaksa menggunakan bahasa isyarat tertentu. Bahasa isyaratnya ialah "kamu mau makan oren"
Dan sutijah akan menjawab "Mau".
Sebagai couple yang baru berkaahwin, setiap malam depa mau 'makan oren'.

Perkara ini berlanjutan sehingga berminggu lamanya sehinggalah satu kejadian yang tidak diingini pada satu malam. Jam sudah menunjukan pukul 12 tengah malam. Parman dan Sutijah yakin bahawa penghuni di rumah kongsi itu sudah lena tidur kerana kedengaran banyak dengkuran. Namun Parman tetap menggunakan bahasa isyarat.
"Kamu mau makan oren" kata Parman kepada Sutijah.
Belum sempat Sutijah menjawab " mau "
tiba-tiba rakannya yang tidur di bawah pangkin berkata :-
"Makan oren boleh saja tapi airnya jangan meleleh ke bawah udah ya!"

Malam itu tertutup selera Sutijah untuk makan oren. Esoknya Parman terus berjumpa dengan majikannya untuk mencari rumah yang lain... ... .. ..
Moralnya citernya... . ... Jangan asik makan oren saja... perlu tukar-tukar juga sama ngan buah lain.

wakaka~Hiburan semata-mata

Disember 21, 2010

"Sejarah Nasi Lemak

Pada zaman kesultanan Melaka, tinggallah Mak Kuntum bersama anaknya Seri.

Suami Mak Kuntum telah lama terkorban dalam pertempuran menentang musuh di Selat Melaka.

Adapun Mak Kuntum ini kerjanya mengambil upah mengurut. Setiap awal pagi, Mak Kuntum telah keluar dari rumahnya untuk mencari pelanggan. Tinggallah Seri seorang diri dirumah untuk menjalankan kerja rumah seperti memasak, membasuh, mengemas rumah dan sebagainya.

Begitulah kehidupan dua beranak ini setiap hari walaupun pada cuti umum.

Hendak dijadikan sejarah, pada suatu hari.. timbul rasa jemu dalam sanubari Seri kerana memasak nasi dengan cara

yang sama. Begitu juga dengan lauk. Kalu tak ikan goreng, ikan gulai. Kalau tak ikan gulai, ikan bakar. Seri sudah muak dengan masakan tersebut.

Sebagai langkah alternatif, Seri mula memikirkan cara lain memasak nasi supaya terdapat kelainan pada rasa nasi.

Mula-mula Seri memasukkan sedikit lengkuas kedalam

nasi yang sedang dimasak. Oleh kerana masih tak

berpuas hati, Seri mencampurkan sehelai daun pandan untuk
menyerikan lagi nasi tersebut.

"Biar kewangian bau nasi yang dicampur dengan daun pandan dapat membangkitkan selera mak aku bila dia balik nanti. Tentu mak akan puji aku nanti.

" bisiknya didalam hati.

Pada waktu tengahari, Mak Kuntum pun pulanglah kerumah.

Seri pun menghidangkan nasi ciptaannya itu. Terperanjatlah mak
Kuntum melihatkan nasi yang tidak pernah dilihat sepanjang hayatnya.

"Apa kau masak ni, Seri?"

"Nasi le! Mak!" jawab Seri, berulangkali Mak Kuntum

bertanyakan kepada Seri. Setiap kali juga Seri menjawap, "Nasi le! Mak!".

Semenjak hari itu, lekatlah nasi tersebut dikenali dengan

NASI LEMAK.

*Ayah & dunia Magic

Malam tu, sepasang suami isteri dah bersiap-siap nak masuk ke bilik tidur bila tiba-tiba mereka terdengar suara anak bongsu mereka menangis. Mereka pun pergi mendapat anak itu lalu bertanyakan kenapa dia menangis.. Si anak menjawab dia tertelan duit syiling lima sen dan sekarang dia takut akan mati sebab tertelan duit tu, lalu terus menangis teresak-esak.

Si ayah yang buntu nak memujuk anak itu tiba-tiba teringat duit dalam poket seluarnya lalu mengeluarkan duit lima sen. Kemudian si ayah berpura-pura membuat magik dan mengeluarkan duit lima sen dari telinga anaknya. "Ha, kan ayah dah keluarkan ni." Si anak teruja dan terus berhenti menangis. Sepantas kilat anak itu mengambil duit lima sen itu dan menelannya lalu berkata, "Buat lagi sekali ayah."

*Pembedahan En Kanc Berjaya


Begini la rupa bentuk perut en Kanc selepas menjalani pembedahan.Agak kotor...Em xpa, nnti sabtu kita p facial & spa ya, en kanc.Wlaupun xda Turbo,ko tetap aku sygi.huhu~
D malaysia ni, kalu mo tukar enjin kreta, mesti melalui beberapa fasa2 tertentu.Untuk mengetahuinya sila refer entri patik sebelumni.Click sini pun boleh bha Prosedur Tukar Enjin

Berikut dinyatakan code2 engine dr Jepun.
(Patik pun xtau, apa fungsinya patik mengepos code engine ni).Kepada sesiapa yg suka sangat tukar2 enjin tu, tgk2 la code ni.Kot2 boleh jadikan panduan agar anda tidak terbabas dan melanggar pembahagi jalanan.Salah satu sifat org2 mesia ni juga, adalah kegianan dalam memualaf dan memurtadkan enjin kereta..Enjin kereta k, bukan agama.
Ada ka, enjin evo masuk dlm kancil?hahaha~

Daihatsu kei-car engine code
Local (Perodua Malaysia) production engine
EF-CL 659cc 6valve sohc 31ps/6400rpm 5kg-m/3200rpm

Japanese (Daihatsu Japan) production engine
EF-CL 659cc 6valve sohc 40ps/6500rpm 5.3kg-m/3500rpm

Make: Daihatsu Mira (aka Perodua Kancil)
L55,55v,56v(AB) - 547cc 4v 29ps/6Krpm 4kg-m/3.5Krpm turbo/NA
L70s,70v(EB) - 547cc 6v sohc 34ps/6Krpm 4.5kg-m/3.5Krpm turbo
L71v(EB) - 547cc 6v sohc 52ps/6.5Krpm 7.1kg-m/4Krpm 4WD turbo/NA
L200(EF-CL) - 659cc 6v sohc 40ps/6.5Krpm 5.3kg-m/3.5Krpm NA
L210s,210v(EF-HL) - 659cc 12v sohc 50ps/7.5Krpm 5.3kg-m/4.5Krpm 4WD turbo
L200(EF-XL) - 659cc 6v sohc 61ps/7Krpm 8.6kg-m/4.5Krpm turbo
L200(EF-KL) - 659cc 6v sohc 42ps/6Krpm 5.4kg-m/4Krpm NA
L200(EF-FL) - 659cc 6v sohc 40ps/6.3Krpm 5.3kg-m/3.5Krpm NA
L200,200s(EF-JL) - 659cc 12v sohc 64ps/7.5Krpm 9.4kg-m/4Krpm turbo
L500s(EF-CL) - 659cc 6v sohc 40ps/6.5Krpm 5.3kg-m/3.5Krpm NA
L500s(EF-KL) - 659cc 6v sohc 42ps/6Krpm 5.4kg-m/4Krpm NA
L500s(EF-FL) - 659cc 6v sohc 40ps/6.3Krpm 5.3kg-m/3.5Krpm NA
L500s(EF-JL) - 659cc 12v sohc 64ps/7.5Krpm 9.4kg-m/4Krpm turbo
L500s(EF-GL) - 659cc 12v dohc 52ps/7.2Krpm 5.8kg-m/4Krpm NA
L510s/510v(EF-ZL) - 659cc 12v dohc 55ps/7.5Krpm 6.2kg-m/4Krpm 4WD NA
L500s(EF-RL) - 659cc 12v dohc 64ps/6.8Krpm 10.7kg-m/4Krpm turbo
L502s(JB-EL) - 659cc 16v dohc 58ps/7.6Krpm 5.8kg-m/5.6Krpm turbo
L502s(JB-JL) - 659cc 16v dohc 64ps/7.5Krpm 10.2kg-m/4Krpm turbo
L512s(JB-JL) - 659cc 16v dohc 64ps/7.5Krpm 10.2kg-m/4Krpm 4WD turbo

Make: Daihatsu Coure (aka Perodua Kelisa)
L250(EF-SE) - 659cc 6v sohc 46ps/6.4Krpm 5.6kg-m/3.6Krpm NA
L250(EF-VE) DVVT - 659cc 12v dohc 58ps/7.6Krpm 6.5kg-m/4Krpm NA
L250(EF-DET) M/C before - 659cc 12v dohc 64ps/6.4Krpm 10.9kg-m/3.6Krpm turbo
L250(EF-DET) M/C after - 659cc 12v dohc 64ps/6.4Krpm 10.4kg-m/3.2Krpm turbo
L250(EF-VD) - 659cc 12v dohc 60ps/7.5Krpm 6.6kg-m/4Krpm NA
L700s(EF-SE) - 659cc 6v sohc 46ps/6.4Krpm 5.6kg-m/3.6Krpm NA
L700s/710s(EF-VE) DVVT - 659cc 12v dohc 58ps/7.6Krpm 6.5kg-m/4Krpm NA
L700s/710s(EF-DET) M/C before - 659cc 12v dohc 64ps/6.4Krpm 10.9kg-m/3.6Krpm turbo
L700s/710v(EF-DET) M/C after - 659cc 12v dohc 64ps/6.4Krpm 10.4kg-m/3.2Krpm turbo

Make: Daihatsu Move (aka Perodua Kenari)
L150(EF-SE) - 659cc 6v sohc 46ps/6.4Krpm 5.6kg-m/3.6Krpm NA
L150(EF-VE) DVVT - 659cc 12v dohc 58ps/7.6Krpm 6.5kg-m/4Krpm NA
L150(EF-DET) M/C before - 659cc 12v dohc 64ps/6.4Krpm 10.9kg-m/3.6Krpm turbo
L150(EF-DET) M/C after - 659cc 12v dohc 64ps/6.4Krpm 10.4kg-m/3.2Krpm turbo
L150(JB-DET) - 659cc 16v dohc 64ps/6Krpm 10.2kg-m/3.5Krpm turbo
L600s(EF-GL) - 659cc 12v dohc 52ps/7.2Krpm 5.8kg-m/4Krpm NA
L600s(EF-ZL) - 659cc 12v dohc 55ps/7.5Krpm 6.2kg-m/4Krpm NA
L600s(EF-RL) - 659cc 12v dohc 64ps/6.8Krpm 10.7kg-m/4Krpm NA
L602s(JB-JL) - 659cc 16v dohc 64ps/7.5Krpm 10.2kg-m/4Krpm turbo
L610s(EF-RL) - 659cc 12v dohc 64ps/6.8Krpm 10.7kg-m/4Krpm 4WD NA
L900s(EF-SE) - 659cc 6v sohc 46ps/6.4Krpm 5.6kg-m/3.6Krpm NA
L900s,910s(EF-VE) DVVT - 659cc 12v dohc 58ps/7.6Krpm 6.5kg-m/4Krpm NA
L910s(EF-DET) M/C before - 659cc 12v dohc 64ps/6.4Krpm 10.9kg-m/3.6Krpm turbo
L910s(EF-DET) M/C after - 659cc 12v dohc 64ps/6.4Krpm 10.4kg-m/3.2Krpm turbo
L902s(JB-DET) M/C before - 659cc 16v dohc 64ps/6Krpm 10.9kg-m/3.2Krpm turbo
L902s(JB-DET) M/C after - 659cc 16v dohc 64ps/6Krpm 10.2kg-m/3.5Krpm turbo

Engine type:
AB - 2 cylinders
EF - 3 cylinders
JB - 4 cylinders

SOHC - Single Over Head Cam
DOHC - Double Over Head Cam

Disember 20, 2010

*Berjayakah operation En Kanc.

Hari yg penuh mendebarkan.Harini adalah hari penentuannya.Patik akan menumpang kuda perburuan kakanda patik untuk turun berkerja harini.Lunch hour nnti, patik akan menjemput En Kanc dr spital.Berdebar2 rasanya.Adakah kanser beliau akan kambuh semula walaupun sudah bertukar perut.Ah~tidak sanggup patik menghadapinya buat kali kedua.

Arini awal sket dtg opis.en husband akan outstation selama 2 minggu.Huh~nasib la ada kunci opis.Kalau x, kering la patik menunggu.Opis buka kul 9am.Biasala...ni bukan kerajaan.Huhu~best owh!Tghari kang, ayahanda tercinta akan menjemput patik d opis ni, pastu p workshop ambik en kanc.Seandainya operation en kanc tidak sukses..maka, En Tropper la akan menjadi tunganggan patik sehingga En Kanc sembuh.

Disember 19, 2010

*Metallica pun Tribute utk Rhoma Irama

video

Suda tgk vid yg aku upload d ats ni?best kan?? Patik ni, xla minat sangat lagu2 dangdut, tp d sebbkan ianya dibawakan dgn cara yg kelakar..utk vid ni, i like it bery maj.

*Askar Negara Malaysia yg Paling Berani

Salam ahad smua geng2 membebel dan penskodeng tegar d belog patik ni.Terima kasey kerana sllu saja menaikkan graf pageviews dan bilanagn pengunjung ke teratak patik yg comey ini.huhu~
Arini, patik selaku penglipurlara akan membawakan satu cerekarama yg dibawakan khas dari Somalia dan iklan d taja oleh Nuffnang, punca pendapatan sampingan patik selama ini.
Let's cik KiAh Bebeh!!


Tiga orang Jeneral dunia sedang bertanding keberanian tentaranya dan untuk membuktikannya masing-masing jeneral memerintahkan salah seorang Askarnya untuk mengikuti arahannya.

Jeneral Jepun : Askar maju sini
Askar Jepun : Siap Jeneral
Jeneral Jepun : Tangkap peluru yang saya tembakan ke tubuh kamu
Askar Jepun : Siap Jeneral
Peluru langsung ditembakan dan kerana jaraknya terlalu dekat maka si Askar tidak dapat menangkapnya dan langsung mati. Si jeneral dengan bangga mengatakan,
Jeneral Jepun : Lihat Askar saya sangat berani dan bersiap sedia untuk mati.

Jeneral Jerman berang dan berkata,
Jeneral Jerman : Askar maju sini
Askar Jerman : Siap jeneral
Jeneral Jerman : Tangkap peluru dari RPG yang saya tembak
Askar Jerman : Siap Jeneral
Peluru meluncur cepat dan Askar yang menangkap hancur berantakan
Si Jeneral sangat bangga dan memberitahu,
Jeneral Jerman : Askar saya lebih berani bahkan untuk menangkap bom RPG.

Dan sampai pula giliran Malaysia,

Jeneral Malaysia : Askar maju sini
Askar Malaysia : Siap Jeneral
Jeneral Malaysia : Seberangi ladang periuk api dengan berlari cepat
Askar Malaysia : Tidak mau Jeneral !
Jendral Malaysiaa : Seberangi cepat !!
Askar Malaysia : Tak mau Jeneral !
Sampai kali kelapan Jeneral memerintahkan askarnya, namun tetap di tolak. Lalu Si Jeneral berkata,
Jenaral Malaysia : Lihat Askar saya yang paling berani. Arahan Jeneral langsung dia tak ikut.

*Ceritani rekaan saja tau.Jgn memandai2 mo politikan crita ni.

Disember 18, 2010

Hanya iLusi

Awal2 pagi ni..Patik ingin rakyat jelata smua, eksesais mata dgn menghadap pic2 yg patik telah upload dgn bsusah payah ni.Tgk pic..mcm bergerak.Tp sbnarnya pic ni statik.Huhu~Try tengok, jangan kerdip mata selama 1 jam.boleh?









Disember 17, 2010

* 42 hari bergelar Isteri

wah~ hebatkan tajuk entri aku kali ni?hihi~Setelah bercinta bagai nak rak, akhirnya patik sah menjadi isteri.Patik sendiri pown mcm xcaya, yg sbnarnya patik sudah brkahwin dan status sudah d upgrade, daripada 'Cik' ke 'Puan.'Dan InsyaALLAH, kalau di izinkan Allah, upgrade lagi ke status sebagai seorang "Mama".Hihi~

Cuma mo share bahawa patik kini merasa tenang, bahagia, happy dan sangat2 bersyukur mendapat seorang suami yg bertanggungjawab, penyayang, beriman dan yg penting~.....romantic.haha~Lebih romantoc dr masa kapel dulu.Dah la, nnti patik tulis panjang2, korang malas mo baca pla.Ya Allah, syukur ku panjatkan kepada-Mu kerana telah menemukan aku dengan suamiku.Ku harapkan agar Engkau kekalkanlah hubungan kami dan kebahagiaan kami Ya Allah.Amin Ya RabbalAlamin
"Erggh~~! Jangan Sampai aku mnari Pakiring d opis ni !!!"
Hati patik berbunga-bunga bagai bunga di kedai bunga,bila kerja2 yg di amanahkan telah siap.Tinggal print & submit saja.Skali print,......Ya Rabbi!!...Mana p line paling bwah ni?Putus.Td masa print pribiu, cantik jak nampak.
1.35pm
Huh~penat.Perjalanan yg agak jauh bagi aku, d sbbkan kesesakan lalu lintas.Putatan-Inanam.Aku & hubby aku, menghantar En Kanc ke spital kerana beliau akan menjalani pembedahan arini.Kanser perut yg dihidapinya sudah tidak terbendung lagi.Organmu akan di gantikan dengan perut import buatan Jepun 12 Valve.Wahai En Kanc, nnti, jgn lupa babai c perut berkanser 850cc buatan Malaysia tu ya.Nanti Isnin atau selasa, patik akan dtg menjemputmu.Kita mamam pizahat k.Sempena meraikan pembedahan yg berjaya.haha~

Disember 16, 2010

*Misteri Kerbau berkeliaran di Taman Perumahan Ketiau pada Subuh hari, terbongkar.

Misteri Kerbau berkeliaran di Taman Perumahan Ketiau pada Subuh hari, terbongkar.


Dulu, patik ada buat entri pasal misteri kerbau dan sapi yg muncul di kawasan kediaman tempat patik tinggal..Memang rasa pelik.Asal subuh saja, mesti kerbau2 dan sapi tu muncul dgn banyaknya.Ada yg berlari2 seolah2 mahu merempuh apa saja yg ada d depannya dan xkurang juga yg berjalan lenggang-lenggang kangung.

Tadi subuh, patik p cuci kereta.Pastu, dengar mcm org berkawad tetapi xserentak.Dalam fikiran, sudah fikir benda yg bukan2.Sbb kwsan hujung perumahan tu, dgr kata bekas tapak kuburan.aish!!.. Teringat cerita member yg slalu nampak tentera jepun xberkepala sdg berkawad.Lupa pula d mana tempat kejadian tu blaku.

So, kita berbalik ke pangkal jalan tadi..Akupun tunduk, pura2 basuh tayar kreta kanc aku yg baru kena tukar tu(show aff kejap)..padahal dlm hati.. dup dap dup dap..dag dig dug jantung berdebar~..aku pun sembunyik.Pastu segerombolan kerbau dan anak2 berlari2 kerbau menuju ke blog perumahan d hujung sinun.Pastu dgr suara org menghalau..hush!! hush!!..Laa~rupanya mamat ni punya kerbau.Padanla asal ada Geng Kerbau tu, dia ada..asal dia ada, geng kerbau Ttu pun mesti ada.

Pastu aku cuci atap kreta.Dia nampak aku & aku nampak dia.Mamat tu trus bersenam..pumping, lari setempat dan lari xbertempat2.Tengok kaki, alahai~pakai selipar. Mungkin mamat tu malu, muka ensem tp bawa kerbau jenjalan subuh2 ari.Yang aku pun satu, knapa la cuci kreta subuh2.Biar aku jawab..sbb, aku xsuka org tgk aku cuci kereta..huhu~sekian..majulah sukan untuk negara


Disember 14, 2010

*Jom Berabis Tukar Template Blog


ROMBAKAN KABINET AJK KECERIAAN Fairytalecargo.belogsepot


"Petang ini, patik bermurah hari untuk menurunkan segala ilmu kepada pengskodeng-pengskodeng smua."
Ya..korang la pengskodeng yg patik maksudkan.Xkan mouse Ben-10 aku plak.uwahaha~
Okeh~berbalik ke pangkal jalan..Sudah semestinya kamurang bosan dng template lama kan?? kan?? kan?? Pastu, ada niat pla mo tukar template baru.Kenala edit HTML.Jangan lupa simpan back-up HTML yg lama.Jasinkes la kan, template yg baru tu, tidak berminat untuk menetap d blog kamurang.Makan tiada penyesalan akan berlaku.

Jgn membebel banyak sangat,nanti org menyampah..Jadik~mari ikut saya melakukan lawatan sambil belajar ke Kilang-Kilang Template.Jangan lupa sediakan pen dan kertas untuk menyalin resepi.Korang mo tukar template blog stiap jam pun bole.Xda sapa pdulik.huhu~Lets cekedaut Bedah


Emm~cukupla seploh saja.Selamat membuang masa dengan menukar template blog masing2.
Sekian, Terima Kasih

Disember 13, 2010

*Kreta kanc @ kancey atau lebih tepat,Kereta Kancil aq, masuk spital.

659cc EFI DOHC 12-valve 3-cyl turbo
(Adakah ini enjin yg akan bertakhta d perut kanc ku?)
"Kena topup engine oil 2kali seminggu, spark plug ganti 3kali seminggu dan minyak untuk 5hari berkerja Putatan-Kota Kinabalu =RM50"-Aku Kata
Pergh!~siapa tahan owh.Enjin kereta kanc berkuasa kambing itu,mmg sudah melampau.Ini boleh mengakibatkan aku diserang penyakit otoporeysis tahap kritikal.Tauke sawit d Tawau pun boley bankrup owh!!
Oleh itu, patik telah bersetuju untuk melakukan sedikit operation thadap kreta tuh.Kanser yg menyerang beliau sejak bbrapa tahun ini, amat membimbangkan dan dkhuatiri akan membawa mudarat kepada si pemandu.Kena darah tinggi.Kalau kena darah manis, xpa la juga.
So arini, aku dgn pnuh eksyen mendrive Tropper milik bapa yg yg mmg jarang digunakan.Em nasib la ada spare kreta.Hubby aku pun, drive kreta company p kerja, stiap hari..Mmg nebes bila dah tbiasa drive kreta kecik, pastu suddenly tpaksa drve krta bsar.Rasa mcm memandu Boeing 707 plak.
Apa2pun, aku doakan agar Kanc selamat menjalani pembedahan. (*To Kanc:Aku dah sign, agar organ2 lama ko di trade in, so jgn banyak songeh).Xsabar rasanya memandu kancey berperut baru, tanpa kanser.Sekian, harap maklum.

Sejarah Penubuhan Mc Donald's

Mekdi skang ni dah semakin melebarkan sayap.Tapi, tahukah korang smua, bagaimana mekdi bermula.Tgk sndri la pic ni.hahaha~Pic diambil d Timur Tengah k, bukan Timur Leste.

Disember 12, 2010

Bersediakah anda untuk membaca karangan kontrebesi nih??



Isteri Yg Curang

Salman (bukan nama betul) pulang dari kerja satu petang dan terdengar suara isterinya dalam bilik mengerang. Dia berlari naik ke bilik dan melihat isterinya terlantar di katil berpeluh tanpa pakaian. "Kenapa ni sayang?" tanya Salman. "I diserang sakit jantung", jawab isterinya. Salman berlari ke bawah untuk menalipon doktor tapi belum sempat dia talipon, anaknya yang berumur 5 tahun berlari datang dan berkata, "Papa,acik Lan ada bawah katil ayah tak pakai suar." Salman mula naik angin dan naik semula ke biliknya. Memang betul Roslan (pun bukan Nama betul) jiran mereka ada di bawah katil tanpa pakaian. Salman menarik Roslan keluar dan berkata, "Lahanat kau Lan, isteri aku kena sakit jantung. Kau pulak cuba menakutkan anak aku ye?"

cLick IkLan uTk kEtErAnGaN LanJuT

Isi Mengandung

anak buah (1) anniversary (1) artis (4) cuti (8) e (1) eksaited (10) family (2) fieldtrip (6) gaduh (3) geology (4) gosok (1) honeymoon (1) ikan (1) ilusi (1) isteri (5) jawatan kosong (2) kemalangan (3) kereta (3) laporan (1) laptop (1) Lawak (4) midterm (1) Movie (2) nikon (1) pasar (1) perkahwinan (3) pinjaman (2) pregnant (6) PTPTN (1) puasa (1) resipi (1) sabah (1) solat (1) UMS (5)