Click and Donate

Julai 05, 2010

Ikan Duyung

Pada suatu hari adala seekor ikan duyung yg tinggal di dalam laut.,Memang la tinggal dlm laut, mana ada ikan duyung tinggal dalam rumah. Ikan duyung ni masih muda remaja. Cita-cita beliau ialah untuk pergi berjalan-jalan di atas darat. Tapi impiannya tu amat mustahil kerana dia xda kaki jadi cmana mo berjalan?

Setiap hari dia akan timbul ke permukaan air dan melihat aktiviti aktiviti manusia di atas darat. Dia telah jatuh hati dengan seorang pemuda yg hensem macam bapa aku. Tiap hari dia mesti x miss tengok buah hati dia.
Keinginan dia untuk bertemu dgn pemuda itu semakin mengernyam,hinggarkan pada suatu hari dia berjumpa dengan bomoh didasar lautan. Dia meminta bantuan bomoh itu untuk menjadikan dia manusia buat sementara waktu supaya dia boleh naik ke darat dan bertemu dgn pemuda itu. Tetapi bomoh itu kata that is impossible... .bomoh tu hanya boleh tukar kan dia permanently... tak boleh buat sememtara waktu. Dan kalau dia dah ada kaki, dia tidak akan dapat bertemu dgn keluarga dia lagi yg tinggal di dalam laut.

Si ikan duyung ni merayu lagi pada bomoh itu... dia kata dia terlalu ingin sangat jadi manusia tapi at the same time dia x mahu kehilangan keluarganya. So in short dia mahukan both world.
Setelah befikir sejenak, si bomoh kata ada caranya... tapi its going to be permanent and dia x mahu si ikan duyung nie menyesal belakang hari. Mendengar pejelasan ini, si ikan duyung bukan main hepi lagi... dia kata dia tidak akan menyesal..sebaliknya dia akan gembira kerana dia dapat to live in both world. So bomoh pun mulakan jampi serapahnyer.

Dengan sekelip mata ikan duyung pun ada kaki... ... ekor dia still stay... .tapi bahagian atas anggotanya menjadi kaki. So kalau dia nak naik ke darat dia just have to flip over and walk. Cumer sekarang nie dia xda muka dgn tangan lah.
SEKIAN
Pengajaran : Jgn carik ikan duyung kalau nak jadikan mata air... cari lah penyu atau kura kura pasal diorang boleh hidup kat laut dan kat darat.hahahaha~

0 comments:

cLick IkLan uTk kEtErAnGaN LanJuT

Isi Mengandung

anak buah (1) anniversary (1) artis (4) cuti (8) e (1) eksaited (10) family (2) fieldtrip (6) gaduh (3) geology (4) gosok (1) honeymoon (1) ikan (1) ilusi (1) isteri (5) jawatan kosong (2) kemalangan (3) kereta (3) laporan (1) laptop (1) Lawak (4) midterm (1) Movie (2) nikon (1) pasar (1) perkahwinan (3) pinjaman (2) pregnant (6) PTPTN (1) puasa (1) resipi (1) sabah (1) solat (1) UMS (5)