Click and Donate

Disember 31, 2012

c Pugut mintak pujie

      Yah para permisa~kembali kita ke ruangan keluh kesah bersama kak Tijah yg xberapa kesah.
Penghujung tahun 2012 yg betul2 mnguji kesabaran. Lepas abis psntation Geokimia, aku rushing ke Tuaran, jemput kakak aku di Klinik Pergigian Tuaran, p lunch sambil membincangkan hal perniagaan akmi..Ececeh~ perniagaan kunun.Sempat lagi round bundel di Telibong.Baru la aku tau ada juga bundel yg jual perabot spt sofa, meja makan, almari perhiasaan, ...peti ais pun ada..wah~kagum gila.Lepas puas cuci mata, aku hantar la c kakak tu p Klinik untuk menyetelkan kerja2nya sampai abis smua.

On the way ke Klinik,  tgk temp kereta naik mendadak.Radiator pun mengelegak bunyinya.Mcm air yg mau kering, tersejat sbb terlalu panas.Wah~apalagi...fenik makcik taw~Aku putuskan utk rehat di klinik smtara tunggu enjin kereta kembali kepada suhu bilik.Sementara tu, aku masukla surgery.Kbtulan ada pesakit yg buat temujanji arini.Dptla tgk cmana Dentis dan DSA berkerjasama memodify gigi org.Budak form 2 tu, tampal gigi depan. Ngilu pula aku dengan bunyi grain ( aku bagi nama sendiri sbb aku xtau apa nama benda ajaib tu), dikorek2 gigi berlubang tu smpi bersih sebelum dibuat tampalan.Hah! Mcm mo pengsan pula duduk dlm surgery tu.Dentis & DSA, rilex gila.Myb sudah biasa dgn keadaan mcm tu.Utk org yg tgk darah pun takut, mcm aku ni.xpyh berangan la mo kerja medic.Huhu~




Gigi yg dicabut, utk Dentis pelatih

Jam 4.30ptg mcm tu, aku isila air dlm radiator tank (Suka2 hati letak nama benda tu), lepas tu drive la..mo balik Tanjung Aru..Depan Puterajaya, jalan jem.Tgk asap bkepul2 kluar dr bonet...hah~ sudah ! Dia buat hal lagi.Lama aku tunggu, biar engine sejuk.Aku berhentila di bahu jalan.Hairan, banyak pula kereta di tepi jalan ni.xkan semua yg berhenti dibahu jalan ni, smua ada masalah yg sama mcm aku.Berbekalkan mata yg xtahu berapa mega pixel ni, aku renung betul ke depan, sambil kecik2kan mata supaya pandangan lebih jelas.Hmm~padanla.JPJ buat roadblock.Kalau cengitu, mmg sah la, org yg berenti di tepi jalan ni ada masalah.Tp mungkin masalah kami xsama.Aku trus bukak bonet. Bila isi air, temp xjuga turun, malah makin naik.

Haish~xblh jadi ni.Koling2 'Housemate' dan abg.Akhirnya abg juga yg dtg.Sbb dekat.Kbtulan msa tu dia kerja aren Tamparuli.Nasib la.Kalau masa tu dia p Kota Belud ka, p Pekan Nabalu ka..habis~~. Tp lama juga tunggu.Sampai pakcik JP tu dtg halau kitorang di tepi jalan ni, supaya gerak.Aku bgtau la kereta aku xblh kasi jalan.Engin panas.

Tau apa pakcik JPJ tu cakap?Mcm ni

 "Panas pun, jalan saja !"

...amboi pakcik, sedapnya ko bcakap.Dgn muka sombong, dahi berkerut dan uniform yg masih kaler biru cantek,dah ada kesan di iron yg sungguh tajam pada bahagian tangan dan juga seluar.Hah~sah! Budak baru kerja.Pastu dtg sorang pakcik JPJ yg mungkin sudah mo pencen dalam 2 tahun ni.


'JPJ : Ha yg ni knapa xjalan lg ni?".."

AKU : "Kereta saya panas enjin, xboleh jalan dlu.Tgh tunggu abang saya dtg, bwa air dan tgk kerosakan"..

JPJ :"kamu ni, biar betul.Siapa yg drive tadi ni?Kamu kah?"

AKU :"Ia, btul ba.Sya yg drive tadi.Nah, ni lesen sama IC saya.Roadtax, Incik check la sendiri.Masi idup lagi tu. 

JPJ:"Ow yakah, ba kamu jalan saja la, ok juga ni xda apa2." 

AKU :"Nantila saya jalan, kasi sejuk dlu enjin ni sama sya tungga abg saya dtg. 

JPJ :"Kamu jalan saja, xda apa2 ba tu"

..ek'eh pakcik ni, aku hempuk juga dia sama dashboard kereta ni nnti.Xfaham bahasa.Sudah kereta aku kbtulan rosak di sana, mo buat cmana.

JPJ:"Apa yg kmu takut, xjua kna check tu. Lepas juga tu"

AKU:"Ndak ba Cik, kreta saya btul2 rosak ni.Ba, saya start enjin la, cik tgk temp dia, kalau xpcya"

JPJ: "Eh eh, xpyh.Ndak pa.Ba, kunci pintu,tp buka tingkap sikit, nnti xbenapas pula kamu dalam kreta ni"

AKU:"Tau" ..agak kurang ajar di situ..haha~

 Akhirnya, perjalanan 40 minit, jadi 4 jam.

Nampkannya, c Pugut (Kereta buruk ku), minta duit la di tahun baru ni.Kopak lagi la duit Encik Housemate =)

0 comments:

cLick IkLan uTk kEtErAnGaN LanJuT

Isi Mengandung

anak buah (1) anniversary (1) artis (4) cuti (8) e (1) eksaited (10) family (2) fieldtrip (6) gaduh (3) geology (4) gosok (1) honeymoon (1) ikan (1) ilusi (1) isteri (5) jawatan kosong (2) kemalangan (3) kereta (3) laporan (1) laptop (1) Lawak (4) midterm (1) Movie (2) nikon (1) pasar (1) perkahwinan (3) pinjaman (2) pregnant (6) PTPTN (1) puasa (1) resipi (1) sabah (1) solat (1) UMS (5)