Click and Donate

Ogos 26, 2011

Medical Check-Up done!

23 August
Dengan yakin, aku drive sejauh 44KM dari rumah kediaman di Taman Ketiau Putatan ke Hospital Daerah Tuaran.Kenapa aku harus pergi sejauh itu, sedangkan ada yg lebih dekat?.Cuma 6KM dr rumah.Saja ja ba, buang masa,buang minyak.Lagipun my sister, Mas kerja di Klinik Pergigian di sana.Kira menyelam sambil minum air la ni.Jumpa kakak.Em nasibla bulan posa, kalau x, confirm la minta belanja makan angin .Huhu~Abang aku pun kerja di sana, dan berkahwin dengan orang sana juga.Dan punyai sorang anak yg sangat-sangatla comel.Adrianna.



Tinggalkan cerita pasal family aku.Berbalik pasal medical check-up.Aku trus la p jumpa nurse di sana, ditemani oleh Mas.Sampai2 jak sana, Nurse yg bertugas untuk Medical Check-Up tanya aku.

Nurse : Kamu suda buat itu Drug Test, Pregnancy Test,,Glucose,Blood sama itu Albumin?
Aku : ..(Binggung-binggung sbb xfaham part albumin, lantas  dengan pantas aku keluarkan Borang Pemeriksaan Kesihatan Pelajar)..owh yang ini kah itu?Ala belum pula tau.Inila ini, saya mo bikin di sini.
Nurse : Kalau buat di sini, lama itu.Mau tunggu 2 minggu.Bagus kau buat d luar,private clinic.Skejap saja tu.
Aku: Owh yakah.Ba inda apa la ba.UMS bagi kelonggaran juga tu.Boleh jak tu.
Nurse : Ba, betul ar?Ba, ko pigi sana kaunter, buat pembayaran dulu sana ya, lepastu baru ko p sini.
Aku ; Ba~




Aku pun p la kaunter dengan kakak aku ni.Pastu, nurse d kaunter cakap benda yg sana.Tp yg ni lebih detil lagi.Siap bgtau harga lagi..Ha, kali ni, kakak aku pula yg bsuara.


Mas :...(Kbtulan pula dia biasa sama kakitangan Hosp sbb sama2 bernaung di bawah 1 kementerian yg sama)..Anu ba~, ni mau buat pembayaran.Medical-Check Up ba.
Nurse 2: Owh~suda buat Urine test kah?
Aku: Belum.
Nurse :..Alaa~bagus kamu buat d private clinic,Capat sikit.Sbb d sini lama itu.Mau 2 minggu tu baru siap.Bagus buat la di luar.Lagipun murah d luar.Di sini mo bayar RM90 tu smuanya.Kalau diluar, ko dapat yg murah tu.Ko mo sambung blajar ba ini kan?~Mungkin underspot dapat trus tu result.Tingu la camana.Tp mmg cepat la daripada gov.Jadi kalau siap suda, nnti jam 2 kau pigi sini la.Yg lain-lain tu, skejap saja tu.Boleh siap juga harini kalau capat dapat tu result Urine test.
Mas : Nah~ Cmana?..(Kakak aku tanya aku sambil buat2 muka kiut)
Aku :..(Berubah fikiran.Pada mulanya ingat mo senang.Sekali harung jak, smua buat di hospital.Bila fikir balik, buat apa mo tunggu lama, kalau ada jalan yg lebih cepat)..Ba yalah.Buat Urine Test di luar la kalau begitu.
Nurse : Ba nnti kalau suda dapat tu result, ko bawa p sini ah.Trus p bilik Medical-Checkup tampat yg ko pigi tadi tu.
Aku : Ba~
Mas : Ba, terima kasih ar~
Nurse : Boley ba kalau ko.Di layan ..[hahaha~ Yg ni  skrip aku buat sendiri]
Mas : ...Eee~comel ba ko ni..(sambil mencubit dan menampar kedua belah pipi nurse dgn lembut)...[Skrip aku sendiri juga]


Aku pun p la 1 klinik di pekan Tuaran.Medi-Sinar.Tgk d kaunter cuma ada sorang singh bersluar pendek warna kuning (wah~jangan2 inilah dia pendekar kuneng yg sebenar) sedang online buka News dan Yahoo Email.Aku bediri terpacak depan dia.Emm~jangankan mo tanya apa yg aku perlukan, Pandang pun x.Owh~xmungkin ni staff.Adik atau sdara mara doctor la ni agaknya.Dalam 5 minit camtu, kluarla nurse.Selesai dia menyerahkan ubat kpda pesakit disertakan dengan MC skali, aku pun tanya.

Aku : Miss, saya mo tanya ba.Kalau buat medical checkup ba,Brapa lama paling cepat boleh siap?
Nurse : General Medical Check-up kah?
Aku : Xla, urine test jak saya mo buat.Brapa mo bayar tu?
Nurse : Skijap ah.Tanya doktor dulu.
Aku : Ba


Selang 2 minit

Nurse : Kalau semua ni..paling cepat 1 minggu.Bagus kamu try d klinik sebelah.Mungkin cepat sikit tu.
Aku :...(Rasa pelik,sbb ada juga klinik gini.Bagi peluang kpd klinik lain)..Ow ba..Trima kasih ar.
Nurse : Okey~



Aku pun ke klinik di sebelah klinik Medi-Sinar.Klinik berjudul..Klinik Dr Teh Boh & Surgeri,Soalan yg sama aku ajukan kepada Akak Nurse.Ha~yg ni cepat sikit.2 hari.Aku pun bersetuju dan buat pembayaran untuk Urine Test yg merangkumi ujian Glukos,Albumin,Darah Daging ,Dadah dan kehamilan.



Aku : Miss, saya mo tanya ba.Kalau buat medical checkup ba,Brapa lama paling cepat boleh siap?
Nurse : Urine Test saja?
Aku : Ia
Nurse : Yg lain xmo buat?
Aku : Xla Miss, saya buat di gov jak nnti.
Nurse : Skijap ah.Tanya doktor dulu.
Aku : Ba

Selang bbrapa minit, Akak Nurse Kluar dr bilik Doctor


Nurse : Kalau mo buat semua ni (sambil tunjuk Part Urine Test dalam borang pemeriksaan kesihatan aku), semuanya RM60.Tapi hari khamis baru siap tu Miss..
Aku : Ba boleh la tu

Pastu akak Nurse bagi aku botol berlable dan berpenutup kuneng kunyit untuk menakung Urine aku.Huh~kbetulan aku mmg mo tkencing ni.Habis la melimpah botol ni nnti..haha~Pastu, botol yg berisi, aku serahkan kpd Nurse dengan muka yg lega..And Then pembayaran dibuat tanpa paksaan.




.....bersambung lah..Panjang sangat entri ni kalau mo cerita sekali harung...


















0 comments:

cLick IkLan uTk kEtErAnGaN LanJuT

Isi Mengandung

anak buah (1) anniversary (1) artis (4) cuti (8) e (1) eksaited (10) family (2) fieldtrip (6) gaduh (3) geology (4) gosok (1) honeymoon (1) ikan (1) ilusi (1) isteri (5) jawatan kosong (2) kemalangan (3) kereta (3) laporan (1) laptop (1) Lawak (4) midterm (1) Movie (2) nikon (1) pasar (1) perkahwinan (3) pinjaman (2) pregnant (6) PTPTN (1) puasa (1) resipi (1) sabah (1) solat (1) UMS (5)